Linkovi

Rusija: Zapadne sankcije zbog Ukrajine su objava ekonomskog rata


A man looks out of the balcony of his home, which was damaged after Russian bombardment at a residential neighborhood in Kharkiv, Ukraine, July 7, 2022.
A man looks out of the balcony of his home, which was damaged after Russian bombardment at a residential neighborhood in Kharkiv, Ukraine, July 7, 2022.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da su pokušaji izolacije Moskve sankcijama slični objavi gospodarskog rata od strane Zapada, odbacivši, kako je rekao, "bjesomučnu" kritiku rata u Ukrajini.

Govoreći na skupu G20 u Indoneziji, Lavrov je rekao da će se Rusija sada okrenuti Kini i Indiji i drugim nacijama izvan Zapada. Ukorio je ruske suparnike jer su uskratili priliku da se pozabave globalnim gospodarskim problemima usredotočujući se na Ukrajinu.

Ruska invazija na susjeda izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima između Rusije i zapadnih zemalja od Kubanske raketne krize 1962., kada su mnogi ljudi strahovali da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Indonezija je u petak pozvala G20 da pomogne u okončanju rata, na sastanku koji je stavio ministre vanjskih poslova iz nekih od najžešćih kritičara ruske invazije u istu prostoriju s vodećim diplomatom Moskve.

"Agresori", "osvajači", "okupatori" - svašta smo čuli danas", rekao je Lavrov novinarima.

Rekao je da je rasprava Zapada "gotovo odmah, čim su uzeli riječ, skrenula na bjesomučne kritike Ruske Federacije u vezi sa situacijom u Ukrajini".

"Tijekom rasprave zapadni partneri izbjegavali su slijediti mandat G20, baviti se pitanjima svjetskog gospodarstva", rekao je Lavrov.

Rusija kaže da njezina "specijalna vojna operacija" ima za cilj degradirati ukrajinsku vojsku i iskorijeniti ljude koje naziva opasnim nacionalistima.

Ukrajina i njezini zapadni podupiratelji kažu da je Rusija uključena u otimanje zemlje u imperijalnom stilu. Kažu da Rusija nema opravdanja za rat.

ZMIJSKI OTOK

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u četvrtak da je podizanje ukrajinske zastave na Zmijskom otoku u Crnom moru znak da njegova zemlja neće biti slomljena, jer je predsjednik Vladimir Putin upozorio ukrajinske saveznike da bi napori da se on porazi donijeli tragediju Ukrajini.

U oštrom govoru parlamentarnim čelnicima nakon više od četiri mjeseca rata, Putin je u četvrtak rekao da je Rusija jedva počela s Ukrajinom i da će izgledi za pregovore biti sve slabiji što se sukob bude više razvlačio.

"Čuli smo mnogo puta da se Zapad želi boriti protiv nas do posljednjeg Ukrajinca. Ovo je tragedija za ukrajinski narod, ali čini se da sve ide ka tome", rekao je.

Zelenskiy je u svojoj noćnoj videoporuci u četvrtak odgovorio prkosom, rekavši da je dvomjesečna operacija ponovnog preuzimanja Zmijskog otoka upozorenje svim ruskim snagama.

"Neka svaki ruski kapetan, na brodu ili avionu, vidi ukrajinsku zastavu na Zmijskom otoku i neka zna da naša zemlja neće biti slomljena", rekao je.

Zmijski otok, mrlja južno od luke Odesa, postao je simbol ukrajinske odlučnosti.

U veljači, kada je dobio naredbu da se preda, mali ukrajinski garnizon na otoku opsovao je svoje ruske napadače i pogođeni su zračnim napadom.

Rusija je napustila otok krajem lipnja u, kako je rekla, gesti dobre volje - pobjedi Ukrajine za koju se Kijev nadao da bi mogla olabaviti moskovsku blokadu ukrajinskih luka.

U četvrtak je Ukrajina podigla svoju plavo-žutu zastavu na otoku. Kao odgovor, Moskva je napala otok ratnim zrakoplovima i tamo uništila dio ukrajinskog odreda, rečeno je.

U najvećem sukobu u Europi od Drugog svjetskog rata ubijene su tisuće, milijuni raseljeni i sravnjeni ukrajinski gradovi. Kijev i Zapad optužuju ruske snage za ratne zločine, ali Moskva kaže da ne cilja na civile.

Kijev je izgubio jednog od svojih glavnih međunarodnih pristaša nakon što je britanski premijer Boris Johnson u četvrtak rekao da će odstupiti. Moskva nije skrivala oduševljenje političkom smrću čelnika kojeg je dugo kritizirala zbog naoružavanja Kijeva.

Johnsonova ostavka dolazi u vrijeme domaćih previranja u nekim drugim europskim zemljama koje podržavaju Kijev i sumnji u njihovu izdržljivost za ono što je postalo dugotrajni sukob.

STANKA PRIJE BORBE

Nakon što nije uspjela brzo zauzeti glavni grad Kijev, Rusija je sada uključena u rat iscrpljivanja u istočnom, industrijskom središtu Ukrajine Donbasu, sastavljenom od regija Luhansk i Donjeck.

Moskva je u nedjelju objavila da je "oslobodila" regiju Luhansk i sada planira zauzeti dijelove susjednog Donjecka koje ne kontrolira.

Rusija vjerojatno koncentrira opremu na crti bojišnice u smjeru Siverska, oko 8 km zapadno od trenutne ruske crte bojišnice, priopćilo je u petak britansko ministarstvo obrane.

Ruske snage vjerojatno pauziraju kako bi se popunile prije nego poduzmu nove ofenzivne operacije u Donjecku, objavilo je Ministarstvo obrane na Twitteru.

Ministarstvo je reklo da bi neposredni taktički cilj Rusije mogao biti Siversk, dok njezine snage pokušavaju napredovati prema gradskom području Sloviansk-Kramatorsk.

Serhiy Gaidai, guverner Luganska, rekao je da ruske snage bombarduju, bez razlike, sela, mjesta i gradova.

"Pogađaju kuće, svaku zgradu koja im se čini kao moguća utvrda. Ići naprijed, ne računati osobne gubitke i ne žaliti stanovnike tog područja", rekao je.

"Slična je situacija i u naseljima Donjecke oblasti koja se nalaze u blizini granice s Luganskom oblasti."

Vadym Lyakh, gradonačelnik Slovianska u regiji Donetsk, rekao je da je jedna žena ubijena tijekom noći kada je rusko granatiranje pogodilo stambenu zgradu.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izviješća sa bojnog polja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG