Linkovi

Pregled: Uspon i pad premijera Borisa Johnsona


Karijeru Borisa Johnsona na mjestu premijera obilježilo je više skandala.
Karijeru Borisa Johnsona na mjestu premijera obilježilo je više skandala.

Boris Johnson bio je britanski premijer samo tri godine. Oslabljen skandalima, mjesecima je odbijao da podnese ostavku, ali je u četvrtak to učinio pošto su ga na to su ga primorale kolege.

Juli 2019: Trijumfalna pobjeda

Poslije ostavke Tereze Mej, vođa Brexita Johnson izabran je za šefa Konzervativne stranke u julu 2019. kada je ubjedljivo pobijedio ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta.

Kraljica Elizabeta II ga je imenovala za premijera, dok je obećavao brz izlazak iz Evropske unije.

Januar 2020: Heroj Brexita

Johnson je osvojio većinu od 80 mjesta na opštim izborima u decembru 2019, što mu je omogućilo da svoj sporazum o Brexitu sprovede kroz parlament.

31. januara 2020, tri i po godine poslije referenduma, Velika Britanija formalno napušta Evropsku uniju.

European Commission President Ursula von der Leyen, right, welcomes British Prime Minister Boris Johnson prior to a meeting at EU headquarters in Brussels, Wednesday, Dec. 9, 2020.
European Commission President Ursula von der Leyen, right, welcomes British Prime Minister Boris Johnson prior to a meeting at EU headquarters in Brussels, Wednesday, Dec. 9, 2020.

Mart 2020: Udari pandemije

Dok se koronavirus širio svijetom, Džonson je 23. marta najavio zatvaranja širom Velike Britanije.

Četiri dana kasnije, on potvrđuje da je i sam bio pozitivan i da ima blage simptome kovida.

Odveden je u bolnicu 5. aprila, a sljedećeg dana prebačen na intenzivnu njegu, da bi mu kasnije dvije medicinske sestre imigrantkinje spasile život.

April 2021: "Wallpapergate"

Johnson je više puta kritikovan zbog odgovora vlade na pandemiju, uključujući sporost u reagovanju, a sve je više optužbi da je lagao parlament u različitim fazama.

I dok je njegov smijenjeni bivši glavni savjetnik Dominik Kamings pokušao da izgladi situaciju, Johnson je optužen da je nezakonito finansirao raskošnu renovaciju svoje rezidencije u Downing ulici.

Maj 2021: Izborni uspjesi

Johnsonovi konzervativci osvajaju vlast protiv glavne opozicione laburističke partije na dopunskim izborima, uključujući zauzimanje istorijskog laburističkog uporišta Heartpool u sjeveroistočnoj Engleskoj.

Decembar 2021: "Partygate"

Početkom decembra pojavila su se otkrića o nekoliko ilegalnih zabava održanih u Downing ulici tokom učestalih karantina zbog koronavirusa.

Ljutita javnost, od koje mnogi nisu mogli da viđaju bolesne i voljene na samrti zbog ograničenja i društvenog distanciranja, optužuje ga za dvostruke standarde.

Spisak zabava se povećavao i pokrenute su formalne istrage, uključujući i onu londonske Metropolitan policije.

Johnson je 12. aprila saopštio da ga je policija kaznila zbog kršenja zakona - prvi put za nekog aktuelnog premijera.

Njegova objašnjenja su različita, a poslanike je uvjeravao da nije doveo parlament u zabludu, što je inače pitanje zbog kog se podnosi ostavka.

BRITAIN-POLITICS/
BRITAIN-POLITICS/

Maj 2022: Izborni gubici

Skandal sa zabavama, "partygate", dovodi do pada Johnsonove popularnosti, zajedno sa neuspjelim pokušajem da se spase politička karijera Ovena Patersona, bliskog saveznika, koji je optužen za ilegalno lobiranje kao poslanik.

Britanci, koji se sada suočavaju sa krizom rasta troškova života u pozadini rata u Ukrajini, snažno glasaju protiv njegovih torijevaca na lokalnim izborima 5. maja.

Jun 2022: Glasanje o povjerenju

Johnson je preživio glasanje o povjerenju koje su pokrenuli njegovi sopstveni poslanici 6. juna, na koje su pozvali pobunjenici kojima je bilo dosta otkrića i kontroverzi "partygatea", poput slučaja Paterson.

No, više od 40 odsto torijevskih poslanika nije podržalo Johnsona.

Seksualni skandali

Serija seksualnih skandala u koje su umiješani torijevski poslanici doprinijeli su Johnsonovim nevoljama.

Jedan poslanik je uhapšen zbog sumnje da je silovao, a bivši poslanik je u maju osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog seksualnog napada na tinejdžera.

U junu, opozicione stranke pobjeđuju na dva mjesta na vanrednim izborima za pozicije koje su ranije imali poslanici torijevaca optuženi za seksualno nedolično ponašanje.

Johnson se 5. jula izvinjava i kaže da je napravio grešku imenovanjem Krisa Pinčera u svoju vladu u februaru.

Njegovo imenovanje je uslijedilo uprkos tome što je Johnson ranije bio upoznat sa optužbama protiv Pinčera za seksualni napad.

Ostavke

Ministar finansija Riši Sunak i ministar zdravlja Sajid Javid odlučuju da im je dosta odbrane skandala i daju ostavke 5. jula.

Desetine mlađih ministara, pomoćnika ministara i drugih ministara u kabinetu slijede ih, poručujući Johnsonu da je njegova pozicija neodrživa.

XS
SM
MD
LG