Linkovi

Nakon skandala Boris Johnson podnio ostavku


Downing Street in London
Downing Street in London

Boris Johnson opterećen skandalima najavio je u četvrtak da će dati ostavku na mjesto britanskog premijera nakon što su ga napustili ministri i većina njegovih konzervativnih zastupnika.

Povinujući se neizbježnom dok je više od 50 ministara dalo ostavku, a zastupnici rekli da mora otići, izolirani i nemoćni Johnson govorio je ispred svoje Downing Street rezidencije kako bi potvrdio da će dati ostavku.

“Sada treba započeti proces izbora tog novog čelnika. I danas sam imenovao kabinet koji će služiti, kao što ću i ja činiti dok se ne postavi novi vođa", rekao je Johnson.

Nakon nekoliko dana borbe za posao, Johnsona opterećenog skandalima napustili su svi osim nekolicine saveznika nakon što je posljednji u nizu skandala slomio njihovu spremnost da ga podrže.

"Njegova je ostavka bila neizbježna", objavio je na Twitteru Justin Tomlinson, zamjenik predsjednika Konzervativne stranke. "Kao stranka moramo se brzo ujediniti i usredotočiti na ono što je bitno. Ovo su ozbiljna vremena na mnogim frontama."

Konzervativci će sada morati izabrati novog čelnika, a proces bi mogao potrajati oko dva mjeseca.

U znak njegove sve manje podrške tijekom jednog od najturbulentnijih 24 sata u novijoj britanskoj političkoj povijesti, Johnsonov ministar financija, Nadhim Zahawi, koji je na svoju dužnost imenovan tek u utorak, pozvao je svog šefa da podnese ostavku.

"Ovo nije održivo i bit će samo gore: za vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije za cijelu zemlju", rekao je na Twitteru. "Moraš učiniti pravu stvar i odmah otići."

Neki od onih koji su ostali na dužnosti, uključujući ministra obrane Bena Wallacea, rekli su da to čine samo zato što imaju obvezu čuvati zemlju sigurnom.

Bilo je toliko ministarskih ostavki da je vlada bila suočena s paralizom.

Johnson je došao na vlast prije gotovo tri godine, obećavši da će osigurati odlazak Britanije iz Europske unije i spasiti je od gorkih svađa koje su uslijedile nakon referenduma o Brexitu 2016. godine.

Od tada su neki konzervativci s entuzijazmom podržali bivšeg novinara i londonskog gradonačelnika, dok su ga drugi, unatoč rezervi, podržali jer je uspio privući dijelove biračkog tijela koji su obično odbijali njihovu stranku.

To se pokazalo na izborima u prosincu 2019. Ali borbeni i često kaotični pristup njegove administracije upravljanju i niz skandala iscrpili su dobru volju mnogih njegovih zastupnika, dok ankete pokazuju da više nije popularan u široj javnosti.

Nedavna kriza izbila je nakon što je zastupnik Chris Pincher, koji je imao vladinu ulogu uključenu u pastoralnu skrb, bio prisiljen dati ostavku zbog optužbi da je pipkao muškarce u privatnom klubu..

Johnson se morao ispričati nakon što se pokazalo da je obaviješten da je Pincher već bio predmet pritužbi zbog nedoličnog seksualnog ponašanja prije nego što ga je imenovao. Premijer je rekao da je zaboravio.

To je uslijedilo nakon višemjesečnih skandala i pogrešnih koraka, uključujući osuđujući izvještaj o pijankama u njegovoj rezidenciji i uredu u Downing Streetu koji su prekršili stroga pravila o karanteni zbog bolesti COVID-19, a policija ga je kaznila zbog okupljanja za njegov 56. rođendan.

Bilo je i političkih zaokreta, nesretne obrane zakonodavca koji je prekršio pravila lobiranja i kritika da nije učinio dovoljno u borbi protiv inflacije, pri čemu se mnogi Britanci bore s rastućim cijenama goriva i hrane.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG