Linkovi

Otkazana posjeta Lavrova Srbiji nakon što su okolne zemlje zatvorile nebo


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, desno, sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom u Beogradu, Srbija, 21. februara 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, desno, sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom u Beogradu, Srbija, 21. februara 2018.

Posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Srbiji otkazan je nakon što su zemlje oko Srbije zatvorile svoj zračni prostor za njegove zrakoplove, rekao je u nedjelju novinskoj agenciji Interfax visoki izvor u ministarstvu vanjskih poslova.

Izvor je potvrdio izvještaje srbijanskih medija u kojem se navodi da su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj zračni prostor za zrakoplov koji je u ponedjeljak trebao da preveze visokog diplomata Moskve u Beograd.

"Naša diplomacija tek treba savladati teleportaciju", rekao je izvor.

Umjesto sa Lavrovim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak ujutro se u svom kabinetu susreo sa ambasadorom Rusije u Beogradu.

"Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko me je obavestio o razlozima koji su onemogućili posetu ministra Lavrova", naveo je Vučić nakon sastanka.

Srbija, koja ima bliske kulturne veze s Rusijom, odbranila se od pritiska da stane na stranu protiv ruske invazije na Ukrajinu i nije se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov srbijanski kolega Aleksandar Vučić složili su se prošlog mjeseca da će Rusija nastaviti isporuku prirodnog plina Srbiji, dok su ostale zemlje odsječene jer odbijaju plaćati ruski plin u rubljama.

XS
SM
MD
LG