Linkovi

Bitka za Donbas: Pomjeraju se linije, Ukrajinci u kontraofanzivi u Iziumu


Russia's invasion of Ukraine continues, in Dnipro
Russia's invasion of Ukraine continues, in Dnipro

Ukrajinska protuofanziva bila je u toku u blizini grada Iziuma koji drže Rusi, ali je njena vojska u nedjelju izvijestila da ruske snage napreduju drugdje u regiji Donbas, koja je postala glavno poprište rata tokom prošlog mjeseca.

Nakon žestokog otpora otkako je Rusija započela svoju invaziju 24. februara, ukrajinska vojska je zabilježila niz uspjeha, prvo prisiljavajući ruske zapovjednike da odustanu od napredovanja na glavni grad Kijev, a zatim brzo napredujući na sjeveroistoku prošlog tjedna kako bi otjerali neprijatelja od drugog najvećeg grada Harkova.

Od sredine aprila ruske snage usmjerile su veliki dio svoje vatrene moći na istok za ono što je postalo poznato kao "bitka za Donbas".

Isporučujući novosti u nedjelju ujutro, ukrajinska vojska je rekla: "Unatoč gubicima, ruske snage nastavljaju napredovati u područjima Lyman, Sievierodonetsk, Avdiivka i Kurakhiv u široj regiji Donbas."

Ukrajinska vojska izvijestila je o uništenju osam ruskih tenkova, pet topničkih sistema, zajedno s drugim oklopnim vozilima i bespilotnim letjelicama u borbama diljem Donbasa tijekom prethodnog dana.

Regionalni guverner rekao je da su ukrajinske snage izvele protunapad u blizini Iziuma, strateškog grada koji se prostire na rijeci Donets, oko 120 km (75 milja) jugoistočno na autocesti od Harkova.

"Najvrelije mjesto ostaje Izium", rekao je guverner Oleh Sinegubov u komentarima emitiranim na društvenim mrežama. "Naše oružane snage su tamo prešle u protuofanzivu. Neprijatelj se povlači na nekim frontama i to je rezultat karaktera naših oružanih snaga."

Reuters nije mogao neovisno provjeriti ukrajinske izvještaje.

No, britanski vojni obavještajci dali su u nedjelju osuđujuću procjenu ruske kampanje u Donbasu. Računa se da je Rusija izgubila oko trećine kopnenih borbenih snaga raspoređenih u februarui, a njena ofanziva u Donbasu je "značajno kasnila" i da je malo vjerovatno da će brzo napredovati u narednih 30 dana.

Održavanje pritiska na Izium i ruske opskrbne linije otežat će Moskvi da okruži ukrajinske postrojbe prekaljene u borbama na istočnom frontu u Donbasu.

Rusko ministarstvo obrane saopćilo je da su njegove snage ubile najmanje 100 ukrajinskih "nacionalista" u nizu napada na vojna mjesta, uključujući Donbas. Reuters nije mogao neovisno provjeriti taj izvještaj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Donbasu i dalje vrlo teška, dodajući da ruske snage još uvijek pokušavaju spasiti neku vrstu pobjede tamo.

"Oni ne zaustavljaju svoje napore", rekao je.

Na drugom mjestu, ukrajinska vojska je priopćila da u nedjelju nije bilo popuštanja u ruskom bombardiranju čeličane u južnoj luci Mariupolj, gdje se nekoliko stotina ukrajinskih boraca drži sedmicama nakon što je grad pao u ruske ruke.

Zelenskiy je rekao da su u toku razgovori o traženju načina za evakuaciju ranjenih vojnika iz Mariupolja u zamjenu za oslobađanje ruskih ratnih zarobljenika.

Veliki konvoj automobila i kombija koji je prevozio izbjeglice iz ruševina Mariupolja stigao je u grad Zaporizhzhia koji je pod kontrolom Ukrajine u subotu nakon što je pala noć nakon što su danima čekali da im ruske trupe dopuste odlazak.

Rusija je, odbacujući tvrdnju Ukrajine da je pogodila i zapalila moderni logistički brod mornarice u Crnom moru, pokazala fotografije, kako je rekla, Vsevoloda Bobrova bez znakova oštećenja.

Eurovizija za popravljanje morala

Ukrajina je u subotu navečer proslavila trijumf za podizanje morala na natjecanju za pjesmu Eurovizije koji se smatralo znakom snage narodne podrške Ukrajini diljem Europe.

"Naša hrabrost impresionira svijet, naša muzika osvaja Europu! Sljedeće godine Ukrajina će biti domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije", rekao je Zelenskiy u online poruci nakon što je Kaluški orkestar pobijedio s nastupom "Stefania".

Pobjednici Eurovizije tradicionalno će biti domaćini događaja sljedeće godine.

U još jedan znak međunarodne solidarnosti, američki republikanski senatori nenajavljeno su posjetili Kijev. Izaslanstvo je razgovaralo o daljnjem jačanju sankcija Rusiji, rekao je Zelenskiy.

Osim što je izgubila veliki broj ljudi i mnogo vojne opreme, Rusija je pogođena gospodarskim sankcijama. Industrijske sile Grupe Sedam obećale su u subotu da će "dodatno povećati gospodarski i politički pritisak na Rusiju" i isporučiti više oružja Ukrajini.

NATO kandidati

Invazija Moskve, koju naziva "specijalnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista, potresla je evropsku sigurnost. Kijev i njegovi zapadni saveznici kažu da je tvrdnja o fašizmu neutemeljen izgovor za ničim izazvan agresijski rat.

Jedan od ciljeva ruske akcije u Ukrajini bio je spriječiti da se bivša sovjetska republika ikada pridruži NATO-u.

No, u telefonskom razgovoru, finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se njegova zemlja, koja dijeli 1300 km (800 milja) granice s Rusijom, želi pridružiti Sjevernoatlantskom savezu.

Putin je rekao Niinistu da bi bila pogreška da Helsinki odustane od svoje neutralnosti, rekao je Kremlj, dodajući da bi taj potez mogao naštetiti bilateralnim odnosima.

Turska nije zatvorila vrata ulasku Švedske i Finske u NATO, ali želi pregovore s njima i suzbijanje onoga što smatra terorističkim aktivnostima, rekao je glasnogovornik predsjednika Tayyipa Erdoana, govoreći o aktivnostima Kurda koji žive u nordijskim zemljama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG