Linkovi

Nova predsjednica Mađarske osudila "Putinovu agresiju", putuje u Varšavu


Nova predsednika Mađarske, Katalin Novak, stiže na inauguracionu ceremoniju na Košut svkeru u Budimpešti, Mađarska, 14. maja 2022.
Nova predsednika Mađarske, Katalin Novak, stiže na inauguracionu ceremoniju na Košut svkeru u Budimpešti, Mađarska, 14. maja 2022.

Predsjednica Mađarske Katalin Novak na ceremoniji inauguracije u subotu osudila je rusku invaziju na Ukrajinu i rekla da će je njen prvi put odvesti u Poljsku, u očiglednom gestu popravljanja odnosa sa Varšavom.

Odbijanje Mađarske da šalje pošiljke oružja susjednoj Ukrajini i njeno protivljenje planiranom embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte uticalo je na odnose Budimpešte i Varšave, čije su dvije nacionalističke vlade dugogodišnji saveznici unutar EU.

Novak, bivša poslanica Fidesa i saveznica premijera Viktora Orbana, izabrana je na uglavnom ceremonijalnu funkciju predsjednika u martu, malo prije nego što je Orban odnio još jednu ubjedljivu pobjedu na izborima 3. aprila.

Prva žena predsjednica Mađarske, Novak, bila je zamjenica predsjednika Fidesa i bila je ministarka za porodična pitanja u prethodnoj Orbanovoj vladi.

"U utorak, 17. maja, putujem u Varšavu da se sastanem sa predsjednikom poljskog naroda. Gospodine predsjedniče, dragi Andžej (Duda), hvala vam na prilici da razgovaramo kako dolikuje prijateljima", rekla je Novak u inauguracijskog govora.

"Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Kažemo vječno 'ne' svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza", dodala je ona.

Ona je rekla da se rat u Ukrajini "vodio i protiv nas miroljubivih Mađara", dodajući da je Mađarska zahtijevala da se ratni zločini istraže i kazne.

Orban je takođe osudio napad Rusije na Ukrajinu, ali je izbjegao lične kritike na račun predsjednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama ruskoj energetici.

Zavisnost od ruske nafte u Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku sporazumu o embargu koji je Evropska komisija, izvršna vlast EU, predložila početkom maja kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG