Linkovi

UN: Istraga mogućih ratnih zločina u Ukrajini, broj izbjeglica premašio 6 miliona


Sjednica Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi (Foto: Reuters/Denis Balibouse)
Sjednica Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi (Foto: Reuters/Denis Balibouse)

Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju za pokretanje istrage mogućih ratnih zločina koje su ruske trupe počinile u području Kijeva i drugim oblastima.

Savjet, sa sjedištem u Ženevi, sa 33 glasa ZA, dva PROTIV (Kina i Eritreja) i 12 uzdržanih, usvojio je rezoluciju kojom se komisiji za istragu nalaže da istraži događaje oko Kijeva i drugih područja kao što je Sumi, koja su bila pod privremenom kontrolom ruskih trupa.

Zamjenica ukrajinskog šefa diplomatije Emine Džaparova rekla je na zasijedanju da su "u područjima koja su bila pod ruskom okupacijom krajem februara i u martu počinjena najjezivija kršenja ljudskih prava na evropskom kontinentu proteklih decenija".

Dok se obraćala putem video linka, držala je crtež za koji je navela da pripada 11-godišnjem dječaku koji je silovan pred majkom.

"Izgubio je sposobnost da govori i samo komunicira preko crnih linija", navela je Džaparova.

Reuters nije mogao da potvrdi navode o dječaku, a portparolka ruske diplomatske misije nije odgovorila na zahtjev za komentar. Rusija demantuje optužbe da napada civile.

"Umjesto da raspravljamo o pravim uzrocima krize u ovoj zemlji i tražimo načine da je riješimo, kolektiv 'Zapad' organizuje još jednu političku borbu da demonizuje Rusiju", naveo je u saopštenju ruski ambasador pri UN-u u Ženevi Genadij Gatilov.

Rusija je nedavno isključena iz savjeta, ali je i dalje mogla da prisustvuje sjednici kao posmatrač. Međutim, odlučila je da ne prisustvuje u znak protesta zbog rezolucije, za koju tvrdi da je politički revanšizam.

Kineski ambasador Čen Šu takođe je kritikovao "politizaciju" savjeta, navodeći da bi rezolucijom moglo da se "dolije ulje na vatru" kada je riječ o tenzijama u vezi sa Ukrajinom.

Na istoj sednici, visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele rekla je da ima mnogo primjera mogućih ratnih zločina od ruske invazije, navodeći da je u Kijevskom regionu otkriveno 1.000 tijela.

"Obim nezakonitih ubistava, uključujući i indikacije nasumičnih pogubljenja u područjima sjeverno od Kijeva je šokantan", naglasila je Bašele.

Desetine zemalja podržale su rezoluciju, kojom se takođe od visoke komesarke zahteva da savjet u junu obavijesti o kršenjima prava u Marijupolju.

U međuvremenu, agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice saopštila da je broj ljudi koji su pobjegli iz Ukrajine zbog ruske invazije premašio 6 miliona, u okviru najgore izbjegličke krize u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Većina izbjeglica prešla je u Evropsku uniju kroz granične prelaze u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG