Linkovi

Europski stručnjaci za pravo kažu da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini


Volunteers load bodies of civilians killed in Bucha onto a truck to be taken to a morgue for investigation, in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Tuesday, April 12, 2022.
Volunteers load bodies of civilians killed in Bucha onto a truck to be taken to a morgue for investigation, in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Tuesday, April 12, 2022.

Misija stručnjaka koju su uspostavile Organizacije za sigurnost i suradnju (OSCE) pronašla je dokaze o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je počinila Rusija u Ukrajini, navodi se u izvješću misije u srijedu.

Misiju je prošlog mjeseca uspostavilo 45 od 57 država sudionica OSCE-a kako bi istražila moguća kaznena djela u Ukrajini, uključujući ratne zločine, te proslijedila informacije tijelima kao što su međunarodni sudovi. Rusija se tome usprotivila.

OSCE je međunarodna organizacija koja uključuje bivše neprijatelje hladnog rata Sjedinjene Države i Rusiju te razne zemlje u Europi, središnjoj Aziji i Sjevernoj Americi.

"Misija je otkrila jasne obrasce kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane ruskih snaga", navodi se u izvješću, navodeći nepoduzimanje potrebnih mjera opreza, proporcionalno djelovanje ili poštedu mjesta poput škola i bolnica.

Nisu sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava ratni zločini. Misiju su činila tri profesora međunarodnog prava iz Austrije, Švicarske i Češke.

Ruska misija pri OSCE-u objavila je na Twitteru da se izvješće "zasniva isključivo na neutemeljenim propagandnim tezama, sadrži reference na sumnjive izvore i dijelove u stilu 'vrlo vjerojatno'".

Unatoč ruskim poricanjima, u izvješću se navodi da je napad 9. ožujka na rodilište i dječju bolnicu u Mariupolju izvela Rusija i da su odgovorni počinili ratni zločin.

Također se navodi da je napad 16. ožujka na Dramsko kazalište u Mariupolju, u kojem su lokalni ukrajinski dužnosnici rekli da je ubijeno otprilike 300 ljudi, ratni zločin.

"Misija nije u mogućnosti zaključiti može li se ruski napad na Ukrajinu per se kvalificirati kao rašireni ili sustavni napad usmjeren protiv civilnog stanovništva", navodi se u kontekstu u kojem zločini poput ubojstva i silovanja predstavljaju zločine protiv čovječnosti.

"Međutim, smatra se da će neki obrasci nasilnih djela kojima se krši međunarodno pravo o ljudskim pravima, koji su više puta dokumentirani tijekom sukoba, kao što su ciljano ubijanje, prisilni nestanak ili otmice civila... vjerojatno zadovoljiti ovo kvalifikacije", piše.

"Svaki pojedinačni nasilni čin ove vrste, počinjen u sklopu takvog napada i uz znanje o tome, tada bi predstavljao zločin protiv čovječnosti."

Misija je također pronašla ono što je nazvala kršenja od strane Ukrajine, posebno u postupanju prema ratnim zarobljenicima, ali je rekla da su kršenja od strane Rusije "daleko veća po prirodi i razmjeru".

"U cjelini, izvješće dokumentira katalog nečovječnosti koje su počinile ruske snage u Ukrajini", rekao je američki veleposlanik pri OSCE-u Michael Carpenter u priopćenju.

"To uključuje dokaze o izravnom gađanju civila, napadima na medicinske ustanove, silovanju, pogubljenjima, pljački i prisilnom deportaciji civila u Rusiju."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG