Linkovi

Skoro milijardu dolara odštete žrtvama rušenja zgrade u Surfsideu na Floridi


ARHIVA: Obalska straža patrolira za vreme posete predsednika Džoa Bajdena Surfsajdu na Floridi, za vreme spasilačkih operacija u polusrušenoj višespratnici.
ARHIVA: Obalska straža patrolira za vreme posete predsednika Džoa Bajdena Surfsajdu na Floridi, za vreme spasilačkih operacija u polusrušenoj višespratnici.

Žrtve rušenja stambene zgrade u Surfsajdu (Surfside) na Floridi, i njihove porodice pristale su na odštetu u iznosu od 997 miliona dolara od osiguranja, građevinski kompanija i drugih protiv kojih su podnijeli tužbu, saopštio jeadvokat porodica žrtava. U kolapsu zgrade poginulo je 97 osoba.

Prema pogodbi koju tek treba da odobri sudija okruga Majami Dejd, odšteta će biti isplaćena rođacima ljudi koji su nastradali u nesreći, kao i stanarima koji su povrijeđeni ili ostali bez svojih domova.

"Naši klijenti su žrtve tragedije. Ako ste izgubili nekog voljenog, nijedna suma novca nije dovoljna", rekao je advokat Harli Tropin. "Ali naši klijenti su zadovoljni ovom odštetom."

Advokati tuženih kompanija se još nisu oglasili. Dnevnik Majami Herald objavio je da je pogodba saopštena za vrijeme sudskog pretresa.

Tokom pretresa okružni sudija Majami Dejda rekao je objema stranama da se nada da će slučaj biti završen do prve godišnjice rušenja zgrade 24. juna, prenosi Herald.

12-spratnica Champlane Towers blizu Miami Beacha iznenada se srušila 24. juna 2021. Spasilačke ekipe radile su danonoćno više od mjesec dana u ruševinama da bi pronašle i identifikovale posmrtne ostatke žrtava. Vjeruje se da je to jedno od najsmrtonosnijih slučajnih rušenja zgrada u američkoj istoriji.

Federalni istražitelji nisu formalno zaključili šta je dovelo do urušavanja zgrade sagrađene 1981. godine, ali su inspektori više puta konstatovali probleme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG