Linkovi

U Buči pronađena tijela ubijenih civila, Ukrajina optužuje Rusiju za ratne zločine


Ukrajinski vojnik na ulici pored tijela ubijenog civila u Buči, 2. april 2022.
Ukrajinski vojnik na ulici pored tijela ubijenog civila u Buči, 2. april 2022.

Ukrajinski i evropski zvaničnici optužili su Rusiju za ratne zločine, pošto su u gradu Buča, poslije povlačenja ruske vojske, pronađena tijela civila na ulicama.

KIJEV - Gradonačelnik Buče, grada na 37 kilometara sjeveroistočno od Kijeva, rekao je da je ubijeno 300 civila tokom jednomesečne ruske okupacije.

"Svaki rat ima neka pravila kada je riječ o civilima. Rusi su pokazali da ih svjesno ubijaju. Praktično su dobili zeleno svjetlo od Putina i ubijali narod u Ukrajini", izjavio je Anatolij Fedoruk.

Novinari Reutersa vidjeli su masovne grobnice i tijela ubijenih civila kako leže na ulici.

Ruske snage su se povukle iz oblasti Kijeva i sada se grupišu u istočnoj Ukrajini. Moskva negira da su joj meta bili civili i odbacuje optužbe za ratne zločine. U Kremlju nisu odgovorili na pitanja Reutersa o tijelima pronađenim u Buči.

Savetnik ukrajinskog predsednika, Oleksi Arestovič, rekao je da su ukrajinski vojnici pronašli tijela žena koje su silovane i zapaljene, kao i tijela dece.

"Na tijelima muškaraca vidljivi su tragovi mučenja. Ruke su im vezane i ubijeni su hicima u čelo", rekao je Arsestovič.

Ukrajinski vojnici u Buči, posle povlačenja ruskih snaga, 2. aprila 2022.
Ukrajinski vojnici u Buči, posle povlačenja ruskih snaga, 2. aprila 2022.

Portparol predsjednika Ukrajine, Sergej Nikiforov, kazao je da mu ubistva u Buči djeluju kao ratni zločin.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba optužio je Rusiju da je izvršila namjerni "masakr" i pozvao G7 da uvede nove sankcije Moskvi.

"I dalje sakupljamo informacije i pronalazimo tijela, ali sada se već ubijeni broje u stotinama. Mrtvi leže na ulicama. Ubijali su ljude koji su ostali u gradu i one koji su htjeli da izađu iz njega".

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da su slike mrtvih ukrajinskih civila pronađenih u gradu Bucha nakon što su ruske trupe napustile "udarac u stomak" i da oni koji su odgovorni za sve ratne zločine moraju odgovarati.

Blinkenovi komentari u intervjuu za CNN u nedjelju uslijedili su dan nakon što su se ukrajinske snage ušle u grad u blizini Kijeva i pronašle, kako su dužnosnici i svjedoci rekli, tijela gotovo 300 civila koje su ubile ruski vojnici.

I evropski zvaničnici ocjenjuju da treba istražiti navode o ratnim zločinima.

"Šokiran sam informacijama o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage. EU pomaže Ukrajini o prikupljanju podataka o tome", napisao je na Twitteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

XS
SM
MD
LG