Linkovi

Kineska trgovina s Rusijom osjeća žaoku ukrajinskog rata


China Russia
China Russia

Kineski izvoz u Rusiju smanjen je jer je rublja oslabila u vrijednosti, što je jasan dokaz talasnog učinka koji zapadne sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu imaju na Kinu, iako se ona diplomatski pridržava svog susjeda.

Kineske multinacionalne firme ostale su u Rusiji dok njihovi zapadni suparnici bježe, ali malo je kineskih firmi koje nisu osjetljive na gubitke u kursu, a nekoliko je reklo Reutersu da je velik dio njihova ruskog poslovanja na čekanju jer obje strane čekaju nestabilnost.

"Proizvodi koje sam trebao poslati u Rusiju stoje u mom skladištu", rekao je Deng Jinling, čija tvornica u istočnoj Kini proizvodi vakumske boce.

Prošle godine je oko 30% od njnih 40 milijuna juana (6,29 milijuna dolara) prihoda došlo iz Rusije.

"Svi naši klijenti čekaju da vide može li se tečaj malo poboljšati. Njihovi troškovi su previsoki s tečajem u ovom trenutku", rekla je.

Drugi kineski trgovac, koji joj je dao samo prezime Guo, rekao je da je njegova firma djelovala kao posrednik između ruskih i kineskih klijenata, ali je količina proizvoda poput posteljine i kuhinjske opreme s kojom obično rukuju pala za trećinu.

Kina je najveći ruski uvozni izvor i samo je u januaru i februaru prodala Rusiji robe u vrijednosti od 12,6 milijardi dolara - uglavnom kompjutere, automobile, cipele i igračke, prema podacima carine.

I ruski uvoznici i kineski izvoznici odgađaju posao zbog straha da će ih zateći oštar pad rublje.

"Deprecijacija rublje znači da gubite novac svaki put kada dođe do prodaje", rekao je Shen Muhui, koji vodi trgovinsku grupu koja predstavlja više od 20.000 malih kineskih izvoznika u Rusiju.

Rekao je da je još nekoliko ruskih kupaca spremno upotrijebiti kineski juan za plaćanje robe, ali ne dovoljno da napravi veliku razliku, a potražnja za njegovim skladišnim uslugama u Rusiji pala je za oko petinu od početka rata u Ukrajini i oko 90% njegovih članova je pogođeno.

"Ne možete podići cijene jer si Rusi to ne mogu priuštiti... Dakle, gubite kada pretvarate svoje račune u juane", rekao je Shen.

"Izvoz u Rusiju postaje neizvodljiv."

Rublja je doživjela veliku volatilnost i prema američkom dolaru i prema kineskom juanu otkako je Rusija 24. februara pokrenula ono što naziva "specijalnom operacijom" u Ukrajini.

Sukob je izazvao pad vrijednosti rublje za više od 40% u odnosu na juan, iako se ruska valuta oporavila za otprilike 70% od najniže vrijednosti od 9. marta.

U odnosu na američki dolar, rublja je pala za čak 44% u samo sedam trgovinskih dana nakon invazije, ali je porasla za gotovo 90% od najniže vrijednosti od 7. marta, trgujući na oko 81 za dolar na međubankovnom tržištu.

Kina je odbila osuditi rusko djelovanje u Ukrajini ili ga nazvati invazijom te je u više navrata kritizirala ono što naziva nezakonitim i jednostranim zapadnim sankcijama.

Velike kineske firme kao što su Xiaomi i Great Wall Motor uglavnom su tihe o svojim planovima za Rusiju.

No, iza kulisa, Kina je oprezna u pogledu svojih firmi koje se suočavaju sa sankcijama i vrši pritisak na njih da oprezno pristupe tamošnjim investicijama, izvijestio je Reuters 25. marta.

Državna grupa Sinopec obustavila je pregovore o velikom petrohemijskom ulaganju i plinskom poduhvatu u Rusiji, rekli su izvori.

Winnie Wang, predsjednica Shenzhenskog udruženja za prekograničnu e-trgovinu, bila je optimistična po pitanju trgovine s Rusijom na dugi rok, rekavši kako očekuje da će kineski izvoz povećati raznolikost i volumen, unatoč kratkoročnim izazovima, uključujući volatilnost valute.

Wang je rekla da se nada da bi se trgovci mogli odviknuti od nagodbe u američkim dolarima.

"Dvije zemlje trebale bi zajedno raditi na osmišljavanju novog okvira plaćanja za trgovinu", rekla je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG