Linkovi

Ambasador Murphy: BiH ima priliku u novom geopolitičkom poretku


Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy

Lideri u Bosni i Hercegovini morali bi da iskoriste priliku koja se za BiH otvorila u kontekstu rata u Ukrajini.

To je izjavio Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, u četvrtak, 17. februara, tokom video obraćanja na konferenciji „Razvezivanje čvora na putu BiH u EU i NATO” u Neumu, na krajnjem jugu BiH.

„Ruska invazija na Ukrajinu ukazala je na snagu i moć transatlantske zajednice naroda, okupljene oko Evrope i NATO saveza, te je Evropskoj uniji (EU) dala novi glas samopouzdanja“, rekao je Murphy.

Istakao je da u Evropi, kao i na Zapadnom Balkanu, nastaje novi geopolitički poredak, te da upravo tu leži prilika za BiH.

„Na domaćim liderima je da tu priliku iskoriste i ožive zakočeni euroatlantski put BiH ka Bruxellsu, što zahtjeva odgovornost vlasti da se postigne kompromis i pomirenje. Odgovor na pitanje kako rasplesti bh. čvor je jednostavan: bh. lideri moraju iskoristiti ovu priliku“, poručio je ambasador SAD u BiH.

Američki ambasador je, naveo i kako stanovnici BiH, ako su izgubili vjeru u europski put BiH, svoje ljutnje i frustracije trebaju usmjeriti ka liderima BiH na svim nivoima vlasti.

Po njegovim riječima, bh. lideri nisu časno i pošteno učestvovali u radu državnih institucija i često su lične interese stavljali ispred opštih.

„Nisu omogućili entitetskim vladama da funkcionišu onako kako zahtjeva Ustav i nastojali su onesposobiti institucije i inicijative osmišljene za borbu protiv korupcije koja toliko šteti životima njihovih birača i euroatlantskoj perspektivi BiH“, istakao je Murphy.

U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH, krajem prošle godine započeo je neustavan proces prenosa nadležnosti sa države i osnivanja entitetskih institucija .

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG