Linkovi

Zelenski od NATO-a traži avione, želi sa Putinom direktan razgovor


In this image taken from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks to the nation in Kyiv, Ukraine, March 3, 2022.
In this image taken from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks to the nation in Kyiv, Ukraine, March 3, 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je pres-konferenciju za novinare na kojoj je apelovao na Zapad da mu pošalje ratne avione.

"Ako nemate moć da zatvorite nebo [nametnete zonu zabrane letova iznad Ukrajine], onda mi dajte avione", rekao je.

"Ako nas tada više ne bude, ne daj Bože, sljedeće će biti Latvija, Litvanija, Estonija", poručio je.

Ove baltičke zemlje dio su NATO saveza, što znači da ako bi Rusija izvršila invaziju na jednu, bila bi u ratu sa svim članicama.

Zelenski je rekao i da su direktni razgovori sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom "jedini način da se zaustavi ovaj rat".

"Mi ne napadamo Rusiju i ne planiramo da je napadnemo. Šta hoćete od nas? Napustite našu zemlju", rekao je on.

"Sjedite sa mnom [Putin]. Samo ne 30 metara dalje kao sa [francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom]", dodao je on, misleći na pregovore francuskog i ruskog predsjednika za dugim stolom u Moskvi prošlog mjeseca.

Sedam dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, milion ljudi je pobjeglo, a napadi se intenziviraju na ključne gradove - iako je pao samo jedan veliki grad.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG