Linkovi

Generalna skupština UN usvojila nacrt rezolucije o Ukrajini. BiH i Srbija podržale dokument


USA, New York, vote on General assembly resolution on Ukraine
USA, New York, vote on General assembly resolution on Ukraine

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je nacrt rezolucije o Ukrajini kojom se osuđuje ruska agresija u toj zemji. Nacrt rezolucije podržala je 141 država, pet ih je bilo protiv, dok ih je 35 bilo uzdržanih.

Srbija i BiH su bila među članicama Generalne skupštine koje su podržale usvajanje nacrta rezolucije UN-a.

Antonio Gutereš, generalni sekretar svjetske organizacije, poručio je nakon usvajanja nacrta rezolucije - da se radi o odrazu suštinske istine - da svijet želi okončanje ogromne ljudske patnje Ukrajini.

"Poruka je jasna i glasna – da se odmah okončaju neprijateljstva u Ukrajini, ušutka oružje, otvore vrata za dijalog i diplomatiju, te da se teritorijalni integritet Iisuverenitet Ukrajine mora poštovati u skladu sa poveljom Ujedinenih nacija", naglasio je Gutereš u komentaru nakon glasanja.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild izjavila je tokom obraćanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da sve ukazuje na to da se Rusija priprema da pojača brutalnost kampanje koju vodi protiv Ukrajine.

Ruskim vojnicima poručujem da ih njihovi lideri lažu. Nemojte činiti ratne zločine – položite oružje", rekla je tokom vanrednog zasijedanja koje se održava povodom ruske agresije na Ukrajinu.

"Pozivamo Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Pozivamo još jednog ukrajinskog susjeda Bjelorusiju, čije ste obraćanje upravo čuli, da prestane da podržava rat i da prestane da dozvoljava da se njena teritorija koristi za podršku ovoj agresiji. Udruženi smo da osiguramo da Rusija odgovara za kršenje međunarodnog prava i da se pozabavimo užasnim kršenjima ljudskih prava i humanitarnom krizom koji nam se događaju pred očima. Ovo je izuzetan trenutak. Prvi put za 40 godina, Savjet bezbjednosti je sazvao vanredno specijalno zasijedanje Generalne skupštine", poručila je Grinfild tokom obraćanja.

Glasanje 141 članice UN-a o osudi ruske invazije na Ukrajinu.
Glasanje 141 članice UN-a o osudi ruske invazije na Ukrajinu.

Predstavnik Rusije - njen ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebeznja zatražio je od članova Generalne skupštine UN da ne podrže nacrt rezolucije o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Rusija je svjesna pritiska koje naši zapadni partneri vrše na brojne države da bi podržale rezoluciju. Smatramo ih ciničnim prijetnjama - kojih smo svjesni. Kijevske vlasti svoje građane drže kao taoce i to ne metaforički - već stvarno. Šire dezinformacije u vezi sa ruskom specijalnom akcijom u Ukrajini - što ćemo prezentovati najvišim zvaničnicima Ujedinjenih nacija. Tokom posljednjih osam godina činili smo sve da bi bio izbjegnut ovakav scenario. Međutim, ukrajinska strana ne želi da prekine sa granatiranjem Donbasa uprkos znatnim žrtvama koje su premašile 14.000 ljudi", rekao je Nebeznja.

Ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović je tokom obraćanja ukazao da će Srbija podržati nacrt dokumenta – iako nije saglasna sa svim njegovim odredbama.

Srbija žali zbog sukoba. Rusija i Ukrajina su prijatelji Srbije. Tragičnim smatramo gubitak svakog ljudskog života. Vjerujemo u principe nepovredivosti teritorijalnog integriteta. Srbija je posvećena očuvanju sopstvenog teritorijalnog integriteta i za istu stvar zalažemo se u vezi sa drugim državama. Bez obzira na to što se ne slažemo u pogledu svih formulacija u rezoluciji, podržaćemo rezoluciju”, rekao je predstavnik Srbije Nemanja Stevanović.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija vanredno zasijeda tokom posljednja tri dana povodom ruske agresije na Ukrajinu.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali se smatra da imaju političku težinu jer odražavaju stav šireg članstva svjetske organizacije.

XS
SM
MD
LG