Linkovi

Zelenski Evropskoj uniji: Dokažite da ste uz nas i život će pobijediti smrt


Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks to the nation in Kyiv, Feb. 27, 2022
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks to the nation in Kyiv, Feb. 27, 2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak u obraćanju Evropskom parlamentu putem videa uživo Evropsku uniju da “dokaže” da je sa Ukrajinom dok se zemlja opire invaziji Rusije.

“Bez vas Ukrajina će biti sama. Dokazali smo svoju snagu. Dokazali smo da smo, u najmanju ruku, potpuno isti kao i vi”, rekao je Zelenski.

“Borimo se za našu slobodu, za preživljavanje”, rekao je Zelenski. “Ali borimo se da budemo jednaki članovi Evrope. Vjerujem da danas pokazujemo svima da smo upravo to. “

U svom obraćanju Zelenski je rekao da Ukrajina plaća visoku cijenu za evropske ideale. Rekao i da je Harkov pod raketnim napadom i da ima na desetine poginulih.

Ukrajinski predsjednik dodao je da je hiljade ljudi pobijeno, da su bile dvije revolucije, jedan rat i pet dana invazije. Rekao je i da Ukrajina daje najbolje živote kako bi bili “jednaki kao i vi”.

“Mi smo isti kao i vi. Dokažite da ste sa nama. Dokažite da ste stvarno Evropljani i onda će život pobijediti smrt i svjetlo će pobijediti tamu”, rekao je na kraju svog obraćanja predsjednik Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik obratio se Evropskom parlamentu koji ga je dočekao sa ovacijama, dan nakon što je potpisao zahtjev za članstvom u Evropsku uniju. Pojedini zastupnici nosili su majice sa ukrajinskom zastavom, a svi su govor dočekali na nogama i sa aplauzom.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da će “Vijeće morati ozbljno da pogleda ukrajinski zahtjev za članstvom.”

Od kada je Rusija napala Ukrajinu prije šest dana Evropska unija je poduzela korake bez presedana, uključujući finansiranje isporuke oružja Ukrajini, zabranu ruskih letova, izbacivanje ruskih banaka iz SWIFT sistema.

"Poruka iz Evrope je jasna. Ustaćemo, nećemo skrenuti pogled kada oni koji se bore na ulici za naše vrijednosti sruše Putinovu ratnu mašinu", rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, govoreći ispred zastava EU i Ukrajine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG