Linkovi

Biden: Evakuacija iz Afganistana jedna od najvećih i najkomplikovanijih operacija spašavanja ikada


President Joe Biden speaks about the evacuation of American citizens, their families, SIV applicants and vulnerable Afghans in the East Room of the White House, Friday, Aug. 20, 2021, in Washington. Vice President Kamala Harris, left, and Secretary of State Antony Blinken, right,
President Joe Biden speaks about the evacuation of American citizens, their families, SIV applicants and vulnerable Afghans in the East Room of the White House, Friday, Aug. 20, 2021, in Washington. Vice President Kamala Harris, left, and Secretary of State Antony Blinken, right,

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak, u obraćanju javnosti povodom situacije u Afganistanu, da je postignut veliki napredak u evakuaciji avionima iz Afganistana, koju je nazvao jednom od najvećih i najkomplikovanijih takvih operacija ikada.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države su od 14. avgusta, dan prije nego su talibani ušli u Kabul, do danas, evakuisale oko 13.000 ljudi. Bijela kuća je ranije saopštila da su američke snage koje kontrolišu aerodrom samo u četvrtak 19. avgusta evakuisale oko 3.000 ljudi, sa 16 letova, uključujući oko 350 američkih državljana i članova njihovih porodica.

Biden je ponovio da stoji iza odluke o potpunom povlačenju iz Afganistana, te da će američka vojska ostati u Kabulu dok ga ne napuste svi Amerikanci koji to žele. Nije htio govoriti da li bi to moglo značiti i probijanje ranije određenog roka za povlačenje – 31. avgusta.

Najveći problem u evakuaciji i dalje predstavlja činjenica da talibani kontrolišu područje oko aerodroma i da oni koji žele da napuste Afganistan, posebno Afganistanci, imaju velikih poteškoća da prođu kroz njihove kontrolne punktove.

Biden je rekao da administracija radi na verificiranju tačnog broja Amerikanaca u Afganistanu, te da su američke snage na terenu u kontaktu sa talibanima kako bi se pobrinuli da svi afganistanski civili koji to žele i koji imaju pravo na odlazak mogu ući na aerodrom.

Biden je najavio i da će Afganistan biti glavna tema virtuelnog sastanka G7 grupe naredne sedmice, dodajući da od saveznika do sada nije dobijao pitanja o narušenom američkom kredibilitetu zbog najnovijih dešavanja.

Predsjednik, koji je poslije obraćanja odgovarao na oštra pitanja novinara, odbacio je kritike da je administracija pogrešno procijenila brzinu kojom će Talibani zauzeti Afganistan i da je sporo započeo evakuaciju Amerikanaca i afganistanskih saveznika.

"Misija evakuacije je opasna, rizična za naše oružane snage i odvija se pod teškim okolnostima. Ne mogu da obećam šta će biti konačni ishod ili da će se ona odvijati bez gubitaka. Ali kao glavnokomandujući, mogu da vas uvjerim da ćemo mobilisati sve moguće resurse", dodao je predsjednik SAD.

Biden je takođe izjavio da su američki zvaničnici u stalnom kontaktu sa Talibanima. Upozorio je tu grupu da će "svaki napad na naše snage ili remećenje operacija na aerodromu naići na snažan i brz odgovor."

Biden je proteklih dana suočen sa velikim kritikama zbog haotične evakuacije Amerikanaca i saveznika iz Afganistana. SAD su suočene sa preprekama od punktova sa naoružanim Talibanima, preko haosa na aerodromu u Kabulu, do zamršene birokratije koja koči prijem izbjeglica.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG