Linkovi

SAD zadržavaju diplomatsko prisustvo na aerodromu u Kabulu "sve dok je to bezbjedno"


Vojnici SAD na položaju na pisti međunarodnog aerodroma u Kabulu, Afganistan, 16. avgusta 2021.
Vojnici SAD na položaju na pisti međunarodnog aerodroma u Kabulu, Afganistan, 16. avgusta 2021.

Sjedinjene Države će zadržati diplomatsko prisustvo na međunarodnom aerodromu u Kabulu, ubrzavajući evakuaciju hiljada Afganistanaca koji ispunjavaju uslove za američke posebne imigrantske vize (SIV) i proširujući pristup izbjeglicama iz Afganistana koji rade za američke novinske agencije i nevladine organizacije.

State Department je u ponedeljak takođe zatražio od Amerikanaca da se sklone i da ne idu na aerodrom u Kabulu. Pogoršanje bezbjednosne situacije širom Afganistana navelo je civile da pokuljaju u velikom broju ka aerodromu.

"Zadržaćemo diplomatsko prisustvo u Kabulu sve dok je to bezbjedno i odgovorno za nas", rekao je portparol State Departmenta Ned Prajs u ponedeljak na brifingu.

On je rekao da je od nedelje uveče svo osoblje američke ambasade premješteno na međunarodni aerodrom Hamid Karzai, koji obezbjeđuje američka vojska.

Prajs je dodao da Pentagon "ubrzano i non-stop radi na ponovnom uspostavljanju pozitivne kontrolu nad aerodromom, tako da i američki vojni avioni, i komercijalni avioni, mogu da slete i polete".

Oko 6.000 američkih vojnika raspoređeno je u Afganistan kako bi pomogli u evakuaciji američkog i savezničkog civilnog osoblja, zajedno sa ugroženim Afganistancima. Otprilike polovina tih trupa stigla je do ponedeljka.

Posljednjih nedelja, 2.000 podnosilaca zahtjeva za vizu SIV i njihove porodice dovedeno je u SAD, saopštio je State Department.

SAD su uključene u razgovore sa talibanima u Kabulu i Dohi gdje se vode mirovni pregovori.

Američki fokus prešao je sa podrške mirovnim pregovorima na pridruživanje međunarodnoj zajednici radi sprječavanja nasilja u Kabulu, rekao je portparol State Departmenta, pošto je postalo jasno da je vlada Afganistana pred kolapsom, a talibani posežu za Kabulom.

Administracija predsjednika Joe Bidena na udaru je kritika jer su talibanski pobunjenici za samo nekoliko dana zauzeli ključne gradove, što je dovelo do dvopartijske kritike američkog pristupa vojnom povlačenju.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava pozivaju Bidenovu administraciju da hitno preduzme mjere za evakuaciju i preseljenje ugroženih afganistanskih civila.

"Bidenova administracija ne uspijeva u fundamentalno važnom zadatku humanitarne zaštite", rekao je Omar Džadvat, direktor Projekta za prava imigranata Američke unije za građanske slobode.

"Posebno u Afganistanu, izuzetno hitan posao zaštite ljudi od odmazde i progona mora da uključuje evakuaciju i preseljenje civila kojima je to potrebno, uključujući branitelje ljudskih prava, aktiviste za ženska prava, medijske radnike, kandidate za specijalnu imigrantsku vizu i druge ugrožene osobe", Dodao je Džadvat.

Druge agencije za preseljenje izbjeglica probile su dugačke birokratske prepreke.

"Bez obzira na vaša osjećanja u ratu, nepobitna istina je da smo imali i sredstava, i vremena da spasimo ugrožene, a ipak smo zanemarili nastojanje da se ponašamo na bilo kakav smislen način", rekao je Kriš O'Mara Vignaraja, izvršni direktor luteranske imigracijske i izbjegličke službe.

Program SIV za izbjeglice iz Afganistana usvojio je američki Kongres 2009. godine kako bi pružio bezbjednost afganistanskim prevodiocima, ugovorcima, bezbjednosnom osoblju i ostalima povezanim sa američkim trupama i misijama.

XS
SM
MD
LG