Linkovi

UN: Afganistanci koji su u opasnosti nemaju izlaza iz zemlje


Talibani patroliraju po Kabulu
Talibani patroliraju po Kabulu

Većina Afganistanaca ne može da napusti zemlju, a oni koji su u opasnosti nemaju izlaza, saopšteno je iz Agencije UN za izbjeglice (UNHCR).

Šabia Manto, portparolka Visokog komesara UN za izbjeglice, ponovila je apel državama koje se graniče sa Afganistanom da ostave otvorene granice za ljude koji žele da zatraže azil.

"Većina Afganistanaca ne može da napusti zemlju regularnim putem. A oni koji su u opasnosti nemaju izlaza", rekla je na brifingu u Ženevi i dodala da je mali broj Afganistanaca uspio da pređe u Pakistan i Iran. U te dvije zemlje se već nalazi 90 odsto od 2,6 miliona izbjeglica iz Afganistana.

Portparolka UNHCR je pozdravila to što se strane diplomate i njihovi saradnici evakuišu, kao i neki Afganistanci koji su radili za njih, ali je naglasila da to nije zamjena za "hitan i širi međunarodni humanitarni odgovor".

"UNHCR je i dalje zabrinut zbog kršenja ljudskih prava civila, posebno žena i djevojčica", rekla je Manto.

NATO obećava da će ubrzati evakuacije iz Kabula

Više od 18.000 ljudi je za sada evakuisano iz glavnog grada Afganistana, rekao je zvaničnik NATO-a i obećao da će se evakuacija ubrzati. Zapadne zemlje su na meti kritika zbog upravljanja krizom koja je nastala poslije povlačenja američke vojske iz Afganistana.

Hiljade ljudi, u očajnim pokušajima da napuste zemlju, i dalje pokušavaju da se domognu aerodroma u Kabulu, iako su talibani prethodno rekli da mogu da putuju samo oni sa legalnim putnim ispravama.

Talibani planiraju da na molitvama u petak pozovu stanovništvo Afganistana na jedinstvo i pozvali su imame da apeluju na ljude da ne idu iz zemlje.

U pojedinim gradovima u Afganistanu su nastavljeni i protesti protiv talibana.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG