Linkovi

Predsjednik Evropskog Vijeća svjedočio neslozi BH Predsjedništva


Donald Tusk i BH Predsjedništvo, Sarajevo 26.04.2018.
Donald Tusk i BH Predsjedništvo, Sarajevo 26.04.2018.

Predsjednik Evropskog Vijeća, Donald Tusk, u Sarajevo je donio poziv na kompromis i nastavak izgradnje dvije dionice autoputa 5c kreditima Evropske Investicijske Banke.

U okviru njegove turneje zapadnim Balkanom Tusk se u Sarajevu susreo sa svim članovima BH Predsjedništva.

"Ovaj put sam tu kako bih se pripremio za Samit EU i Zapadnog Balkana u Sofiji 17. maja. Ali danas smo također razgovarali o Bosni i Hercegovini i EU integracijama." rekao je Tusk u svom govoru.

"Prvo, naš samit trebao bi podcrtati evropsku perspektivu cijele regije. Evropska unija jeste i ostaje najpouzdaniji partner Zapadnog Balkana. Daleko najveći investitor, najveći donator i najveći trgovinski partner cijeloga regiona. Ovo se također odnosi i na vašu zemlju. Više od 70% vašeg izvoza ide u Evropsku uniju. I što je važnije od trgovine – naše političko partnerstvo i naše zajedničke vrijednosti demokratije, temeljnih sloboda i vladavine prava." prva je od tri stavke koje se tiču samita u današnjem Tuskovom govoru.

Tusk je apelovao na razum, pozvao na kompromis, prvenstveno u aktuelnoj izmjeni izbornog zakona.

"Evropska istorija uči nas da međuetničke i međunacionalne tenzije donose samo bol i tragediju. Uči nas i da je pomirenje moguće, čak i među zakletim neprijateljima, te da ono donosi mir, prosperitet i bolji život za sve." izgovorio je Tusk a nešto kasnije isto je napisao na twitteru.

Na poziv na kompromis članovi BH Predsjedništva odgovorili su javnom demonstracijom nesloge i nepoštovanja. Ovaj put, mišljenja Izetbegović - Čović različita su o izgradnji Pelješkog mosta.

Nakon što je Izetbegović u rješavanje tog pitanja pozvao u pomoć gosta iz EU, Čović je riječi kolege iz Predsjednništva javno odbacio, izvinjavajući se gostu i zastupajući stranu Republike Hrvatske.

Izetbegović je također javno ustvrdio da je situacija u zemlji "bolja nego što se percipira i nego što je mediji predstavljaju".

Donald Tusk posjetu Zapadnom Balkanu završava sutra u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG