Linkovi

Samo na 10 službenih limuzina potrošeno blizu 2 miliona maraka


Luksuzni automobili za političare odgovorne za stanje u zemlji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Oko devet miliona maraka potrošile su institucije i javna preduzeća u Bosni i Hercegovini na službena automobila u prvoj polovini 2018. Najskuplji automobil je koštao 84.600 maraka. Kada se pogledaju ranije godine, mnogo više su koštale službene limuzine. Kupovane su za visokorangirane funkcionere.

Najskuplja službena vozila pripadaju najvišim funkcionerima u Bosni i Herecegovini. Plaćana su od 100 do 259 hiljada maraka, vidljivo je baze službenih automobila koju je danas objavila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine.

U njima se vozaju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara, predsjednica Vlade Republike Srpske, predsjednik entiteta Republika Srpska i drugi funkcioneri.

Za deset najskupljih automobila plaćenih novcem građana izdvojeno je blizu dva miliona maraka. Kupovina se odvijala od 2010. do 2017. godine.

Riječ je uglavnom o Audiju A8. Najskuplje su plaćeni Mercedes i Volkswagen Phaeton koji pripadaju Uredu predsjednika Republike Srpske i Sekretarijatu Vijeća ministara.

Vozni park Predsjedništva BiH je najskuplji

Najskuplji vozni park posjeduje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Vrijednost 35 automobila iznosi nešto više od 2,7 miliona maraka. Tri Audija A8 kupljena u proteklih pet godina koštala su građane gotovo 600.000 maraka.

Vozni park ispred Predsjedništva BiH
Vozni park ispred Predsjedništva BiH

Milioni maraka na godišnjem nivou institucije izdvajaju za kupovinu automobila. U ovoj godini je raspisano je blizu 300 tendera za nabavku vozila, a za što su institucije i javna preduzeća izdvojile oko devet miliona maraka.

Samo u prvoj polovini ove godine na putničke limuzine već je potrošeno 2,7 miliona maraka. U tom periodu, najskuplji automobil kupio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, plativši ga 84.600 maraka. Nije poznato o kojem se modelu radi.

Prosječna cijena automobila iznosi oko 55 hiljada maraka.

U cijeloj 2017. godini za službena vozila je plaćeno deset miliona maraka.

BIRN će bazu ažurirati. Uskoro će se u bazi naći i nabavke novih službenih automobila. Na posljednjoj sjednici, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odlučila izdvojiti milion maraka za kupovinu 20 vozila.

Bazu automobila možete pretražiti ovdje.

XS
SM
MD
LG