Linkovi

Završen samit Trump - Putin. Zadovoljni jer su razgovarali


Helsinki, July 16, 2018.
Helsinki, July 16, 2018.

Predsjednici Trump i Putin novinarima su se obratili nakon radnog ručka sa najbližim saradnicima.

U 45 minuta obraćanja javnosti bilo je dosta opštih mjesta u obraćanjima oba predsjednika. Svaki je na svoj način tumačio stvarnost, a čini se da je samit i protekao kako je najavljen, bez konkretnog dnevnog reda.

Okupljenima se prvi obratio Vladimir Putin i poručio da je dao čvrste prijedloge o kontroli naoružanja. "Kao nuklearne sile, mi snosimo posebnu odgovornost" za međunarodnu sigurnost, rekao je. Rusija smatra neophodnim da dvije zemlje zajedno rade na nuklearnom razoružavanju i neširenju oružja, poručio je ruski predsjednik.

Takođe je pozvao na veću saradnju u Siriji, gdje je je vojna strategija dvije zemlje "ponekad bila u raskoraku".

Putin je pohvalio "lični angažman" Donalda Trumpa na korejskom poluostrvu - što je rezultiralo razgovorom sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-Unom.

Ipak, rekao je da se ne slažu o svim pitanjima.​

Predsjednik Donald Trump izjavio je da je proveo "mnogo vremena" razmatrajući rusko miješanje u američke izbore tokom razgovora sa ruskim predsjednikom .

"Tokom današnjeg sastanka, govorio sam o pitanju ruskog miješanja u naše izbore. Smatrao sam da je to poruka koju je najbolje prenijeti lično", rekao je Tramp novinarima na zajedničkoj konferenciji sa ruskim liderom.

Američke obaveštajne agencije zaključile su da se Rusija miješala u izbore 2016. ali je Putin na konferenciji izjavio: "Morao sam da ponovim da se ruska država nikada nije miješala i niti planira da se miješa u američki izborni proces."

Na ptanje novinara da li više vjeruje američkim službama ili Putninu Trump je izbjegao odgovor. Govorio je da je ključ priče o ruskom uplitanju u američke izbore u nestalim emailovima Hilary Clinton.

Tramp je izjavio da su njegovi razgovori sa Putinom dobro prošli. "Naš odnos nikada nije gori nego sada, međutim, to se promenilo od pre četiri sata", rekao je predsjednik SAD-a.

Putin je ocijenio da su razgovori održani u otvorenom i poslovnom duhu i nazvao ih je uspjehom.

Komentarišući američko-ruske odnose prije početka razgovora, predsjednik SAD Donald Trump je rekao: "Iskreno, nismo se dobro slagali posljednjih godina. Ovde nisam mnogo dugo, uskoro će biti dvije godine. Ali mislim da ćemo završiti imajući izvanredne odnose".

"Složiti se sa Rusijom je dobra stvar, ne loša stvar", rekao je.

Dok su svi novinari ispraćani iz prostorije u kojoj se održava sastanak, obojica lidera ignorisala su uzvikivana pitanja o ruskom miješanju u američke izbore 2016.

Optimizam prije ručka

Reporter Reutersa izvijestio je da je od američkog predsjednika Trumpa nakon privatnog sastanka sa Putinom dobio komentar da se radi o "dobrom početku".

Susret je nastavljen radnim ručkom za timove dvije zemlje. Prije privatnog sastanka dvojica predsjednika obratili su se novinarima.

Obraćanje je, očekivano, počelo "lakšim" temama.

Predsjednik Trump ruskom kolegi Putinu čestitao je uspješnu organizaciju svjetskog fudbalskog prvenstva koje je završeno u nedelju, te pohvalio uspjeh njegovog tima.

Trump je u svom dijelu obraćanja najavio da će razgovarati o nuklearnim i trgovinskim temama, a na spisku će se naći i odnosi dvije države sa Kinom.

Naglasio je da je ispred njih dvojice dosta "dobrih" tema. Siriju, ponaosob Trump nije spomenuo, kao ni istragu i optužnice o ruskom miješanju u izbore 2016.

Trump je generalno ocijenio da je "dobra stvar" da se SAD i Rusija slože.

Vladimir Putin, ruski predsjednik također se obratio opštim riječima.

„Razgovarali smo i telefonom i vidjeli se nekoliko puta na platformama različitih međunarodnih događaja. Ali, došlo je vrijeme da se detaljno razgovara o bilateralnim odnosima i različitim bolnim tačkama u svijetu, kojih ima prilično mnogo“.

Putinov portparol Dmitrij Peskov ranije je izjavio kako smatra da je samit s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom "bebin korak" ka popravljanju izuzetno loših američko-ruskih odnosa.

Dvojica predsjednika su se nakon toga, povukla na 90-minutni privatni sastanak, koji se odvija samo u društvu prevodioca. Poslije toga očekuje se da im se pridruže njihovi timovi.

Američki mediji analiziraju stav i govor tijela predsjednika tvrdeći da se iz Trumpovog blagog naginjanje naprijed "čita" tenzija,

Najgori odnosi ikad

Ranije je američki Predsjednik za CBS izjavio da od samita "nema velika očekivanja" a tvitao je ocjenu da odnos dvije zemlje "nikada nisu bili lošiji zahvaljujući američkoj gluposti". Ministarstvo vanjskih poslova Rusije odgovorilo mu je tweetom: "Slažemo se".

XS
SM
MD
LG