Linkovi

Trump tvrdi da je Sjeverna Koreja okončala nuklearne probe


Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un na samitu u Singapuru, 12. juni 2018.
Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un na samitu u Singapuru, 12. juni 2018.

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je u nedelju branio sporazum sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, uz tvrdnju da je već doveo do okončanja nuklearnih proba Pjongjanga i spriječio da "rakete lete svugdje".

Trump je izrazio nezadavoljstvo zbog procjena da sporazum koji su on i Kim potpisali na samitu u Singapuru nije dovoljno precizan da osigura zaustavljanje razvoja nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji.

U dogovoru se navodi da je Kim potvrdio "čvrstu i nepokolebljivu posvećenost potpunoj denuklearizaciji Kojerskog poluostrva", ali nije utvrđen precizan plan za razoružanje ili uslovi za nezavisnu inspekciju sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja.

Trump je tweetovao: "Smiješno je kako lažne vijesti koordinisano vole da kažu da sam previše dao Sjevernoj Koreji zbog sastanka. Jedino to mogu da kritikuju. Toliko smo uradili za mir u svijetu i još ćemo. Čak smo dobili naše taoce i posmrtne ostatke".


Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je prošle nedjelje da će Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja uskoro nastaviti pregovore, moguće ove nedelje i da Washington definitivno očekuje verifikaciju sjevernokorejskih poteza na denuklearizaciji Korejskog poluostrva do kraja Trumpovog prvog mandata u Bijeloj kući u januaru 2021. godine.

Trump je takođe branio odluku da okonča vojne vježbe sa Južnom Korejom, navodeći da je to bio njegov zahtjev "zato što su preskupe i bacaju loše svjetlo na pregovore".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG