Linkovi

BiH

Sud BIH:Ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću


Naser Orić i branioci dolaze u Sud Bosne i Hercegovine, 8. maj 2018.
Naser Orić i branioci dolaze u Sud Bosne i Hercegovine, 8. maj 2018.

Apelaciono vijeće ukinulo je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u okolici Srebrenice i naložilo održavanje obnovljenog postupka potvrdio je Sud BiH.

U oktobru prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH zatražilo je početkom maja ove godine od Apelacionog vijeća da ukine prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi, te da se postupak obnovi. Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužilac Miroslav Janjić je kazao da je riječ o jedinstvenoj presudi u sudskoj praksi Državnog suda jer se, prema njemu, ona zasniva na imaginarnom dokazu. Dodao je da je Prvostepeno vijeće izreklo jednu presudu, a poslalo drugačiji pisani otpravak.

“Vijeće u presudi navodi da se poziva na praksu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), po kojoj neće cijeniti svaki dokaz pojedinačno i dovoditi ih u vezu, što je suprotno Zakonu o krivičnom postupku ove zemelje”, rekao je Janjić.

Odbrane su predložile da se žalba Tužilaštva BiH odbije u cijelosti i potvrdi prvostepena presuda iz oktobra prošle godine, kazavši da je žalba Tužilaštva BiH “konfuzna, nejasna i nerazumljiva”.

SLUČAJ ORIĆ: Tužilaštvo traži novo suđenje, odbrana potvrdu oslobađanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG