Linkovi

vladavina prava

Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni odgovornosti za ubistvo trojice zarobljenika u ratu


Nser Orić i advokatica Lejla Čović dolaze u Sud BiH na izricanje presude, 9. oktobar 2017.

Naser Orić je oslobođen krivice za ratni zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine. Oslobođen je i Sabahudin Muhić, kojem se sudilo zajedno sa Orićem.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je Orića, kao komandanta Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srebrenica i komandanta Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica, i Muhića, kao pripadnika oružanih snaga TO Srebrenica, oslobodio krivice za ubistva trojice zarobljenika srpske nacionalnosti u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac (općine Srebrenica i Bratunac).

Prema obrazloženju Sudskog vijeća, iskazi svjedoka Tužilaštva BiH nisu kredibilni. Za Odbranu, kako su kazali nakon izricanja presude, oslobađajuća presuda je očekivani ishod suđenja koji je počeo u januaru 2016. godine.

Sabina Mehić, braniteljica Sabahudina Muhića (lijevo), i Lejla Čović, braniteljica Nsera Orića (desno)
Sabina Mehić, braniteljica Sabahudina Muhića (lijevo), i Lejla Čović, braniteljica Nsera Orića (desno)

Optužnicu protiv Orića i Muhića Sud BiH je potvrdio u septembru 2015. godine, te je uslijedio sudski proces.​

Do krivičnog postupka protiv Orića je došlo nakon što je uhapšen u Švicarskoj u junu 2015. godine po zahtjevu Srbije koja ga je teretila za zločine kod Srebrenice.

Uz Srbiju, zahtjev za izručenje poslala je BiH. Švicarska je donijela odluku da Orić bude izručen bosanskohercegovačkom pravosuđu, a što se dogodilo 26. juna 2015. godine.

Po izručenju, pravosuđe na državnom nivou odlučilo se za Orića na slobodu uz mjere zabrane.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe. ​

Haški sud je 2008. godine pravosnažno oslobodio Orića krivice po komandnoj odgovornosti za zločine na području Srebrenice počinjene 1992. i 1993. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG