Linkovi

BiH

VSTV: Poziv sudijama srpske nacionalnosti da napuste Sud BiH je neprimjeren pritisak


Pravosudni kompleks državnog nivoa pravosuđa u BiH
Pravosudni kompleks državnog nivoa pravosuđa u BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u reakciji na oslobođajuću presudu Naseru Oriću navodi da sudije nisu dužne da ikome objašnjavaju svoja pravna shvatanja izuzev u obrazloženju presude.

„Sudije su nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona. Ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti”, saopćio je VSTV tri sedmice nakon nepravomoćne presude.

Naser Orić i Sabahadin Muhić su ranije ovog mjeseca oslobođeni krivce za ubistvo trojice srpskih zarobljenika na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

Optužnica Tužilaštva BiH u odlučnoj mjeri zasniva na zaštićenom svjedoku pseudonima O-1, a on za Sudsko vijeće nije kredibilan iz razloga što je dao više izjava u kojima na različit način opisiuje događaje i govori počiniocima ubistava.

Dolazak Naser Orića u Sud BiH na izricanje presude, 9. oktobar 2017. godine
Dolazak Naser Orića u Sud BiH na izricanje presude, 9. oktobar 2017. godine

Na presudu su uslijedile negativne reakcije iz Republike Srpske (RS) i Srbije.

„Pozivam Srbe da napuste ove institucije i dođu u RS da se dogovirmo šta će dalje raditi. Pozivam predstavnike srpskog naroda u svim institucijama da se okupimo i otkažemo legitimitet Sudu i Tužilaštvu BiH”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS, prenijela Slobodna Evropa.

„Svako komentarisanje nepravomoćnih sudskih odluka od strane predstavnika političke vlasti je neprihvatljivo i, u pravilu, predstavlja pritisak na rad suda i zadiranje u nezavisnost i samostalnost sudske vlasti”, kažu u VSTV-u.

Navode da poziv sudijama srpske nacionalnosti koji rade u Sudu BiH predstavlja neprimjeren pritisak na državni nivo pravosuđa. Na presudu Oriću je dozvoljeno ulaganje žalbe, a Tužilaštvo BiH je najavilo ulaganje žalbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG