Linkovi

Izvještaj State Departmenta: Vlasti u BiH ne doživljavaju korupciju kao ozbiljan problem


U novom izvještaju o stanju ljudskih prava State Departmenta se navodi da se u Bosni i Hercegovini korupcija, kao raširena pojava, ne suzbija, da su ugrožene slobode izražavanja i slobode medija, kao i da su manjine predmet napada.

Bosanskohercegovačke vlasti, konstatuje se u izvještaju, suzbijanje raširenosti korupcije u institucijama nisu postavile kao važan problem.

Kaže se da korupcija preovladava u mnogim institucijama i da je bilo malo zahtjeva za procesuiranje koruptivnih službenika.

Mnoge institucije na svim nivoima vlasti nemaju sistem koji je transparentan, što otvara mogućnost za korupciju, stoji u izvještaju.

„Vlasti ne tretiraju korupciju kao ozbiljan problem”, kaže se u izvještaju State Departmenta.

Mali broj visokih zvaničnika u optužnicama. Šta je potrebno promijeniti?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

State Department u izvještaju za 2017. godinu kaže da su zastrašivanje i prijetnje novinarima nastavljene istim intezitetom kao ranijih godina, dok je istovremeno u medijima dominirala etnička i politička pristrasnost.

U osvrtu na javne servise u 2017. godini, u izvještaju stoji da je BHRT, čiji se sadržaj smatra politički neutralnim, suočavao sa finansijskim kolapsom. Kaže se i da je Federalna televizija nastavila sa političkom pristrasnošću, dok nije pronađena kritika u izvještajima RTRS-a o vlasti u Republici Srpskoj.

State Department podsjeća da je RTRS pod kontrolom Vlade Republike Srpske, koja televziju koristi za svoje ciljeve. Nedostatak transparentnosti u vlasništvu medija i dalje je problem.

State Department se osvrće i na slučajeve policijskog nasilja. Odjeli, koji su radili na tim slučajevima, izvještaje su proslijedili tužilaštvima, ali do devetog mjeseca 2017. godine nije bilo podataka o kažnjavanju, stoji u izvještaju.

Primjećen je i nedostatak jasne podjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za provedbu zakona, što je povremenom zbunjenošću i preklapanjem odgovornosti.

Prava žena

Izvještaj je dao i osvrt na prava žena, navodeći da generalno primaju jednaku platu kao i muškarci za isti posao u javnoj upravi, ali ne i u privatnom sektoru.

Nevladine organizacije kažu da postoji mali napredak u izjednačavanju muškaraca i žena na tržištu rada. Međutim, primjećuje se diskriminacija na radnom mjestu uključujući neopravdane otkaze za žene koje su trudne ili postale majke.

I mnogi konkursi za posao otvoreno naglašaju diskriminatorne kriterije u smislu godina i fizičkog izgleda za žene.

Vezano za obrazovanje djece, u više od 50 škola širom Federacije Bosne i Hercegovine vlada segregacija na osnovu etničke pripadnosti i religije, stoji u izvještaju State Departmenta.

U izvještaju se kaže i da je porodično nasilje nad djecom je problem u državi, a podaci institucija kažu da je u jednom od pet porodica je zastupljeno nasilje.

Prema izvještaju, diskriminacija nad osobama sa poteškoćama u razvoju je nastavljena i u 2017. godini. U mnogim dijelovima zemlje nije obezbjeđen adekvatan ulaz u javne objekte za osobe sa poteškoćama u kretanju.

Iako zakon omogućava djeci sa poteškoćama u razvoju da se školuju, zbog nedostatka finansijskih sredstava i kadrova neke škole su izvijestile da nisu u mogućnosti ih školuju.

Manjine su diskriminarane u gotovo svim društvenim sferama, kaže se u izvještaju State Departmenta. Kao jedan od primjera se navodi da su Romi suočeni sa stambenim pitanjem, zdravstvenom zaštitom, obrazovanjem i zapošljavanjem. Još uvijek je 99 posto Roma nezaposleno.

Kina, Iran i Rusija - snage nestabilnosti

State Department slične zamjerke ima i za zemlje Zapadnog Balkana, o čemu izvještavaju kolege Glasa Amerike iz tih zemalja.

State Department je kao snage nestabilnosti označio Kinu, Iran i Rusiju. Ovakvu etiketu te su zemlje dobile, zbog kako stiže iz Washingtona, stalnih kršenja ljudskih prava, kako prava stanovnika tih zemalja, tako i ljudi u drugim zemljama.

Ovim zemljama se pridružila i Sjeverna Koreja, a State Department kaže da se radi o teškim kršenjima ljudskih prava, uključujući slobodu govora i okupljanja, te nasilje i zločini, kao i tolerisanje istih, nad vjerskim, etničkim i drugim manjinskim grupama.

State Department kaže da su zemlje koje ne poštuju fundamentalno čovjekovo pravo i njegovo dostajnostvo - za svaku moralnu osudu, te da štete i američkim nacionalnim interesima.

Na visokom mjestu po nepoštivanju osnovnih ljudskih prava su i Sirija, te Saudijska Arabija.

XS
SM
MD
LG