Linkovi

Sarajevo: LGBT osobe ne mogu do lokacije za performans


Press konferencija Sarajevskog otvorenog centra ispred Općine Centar, Sarajevo, 28. mart 2018.
Press konferencija Sarajevskog otvorenog centra ispred Općine Centar, Sarajevo, 28. mart 2018.

Za sada Sarajevski otvoreni centar nije dobio lokaciju u Sarajevu kako bi obilježili Međunarodni dan vidljivosti trans osoba.

„Zbog svega navedenog smatramo da nam je povrijeđeno pravo na javno i mirno okupljanje, te se LGBTI osobe ponovo tjera u četiri zida i govori da nisu jednake u ovom društvu kao ostali građani i građanke”, kažu u Sarajevskom otvorenom centru.

Amnesty International u izvještaju za 2017. godinu navodi da je u BiH je široko je rasprostranjena socijalna isključenost i diskriminacija - posebno Roma, osoba sa posebnim potrebama i LGBT populacije - uprkos tome što su unaprijeđeni zakonski propisi o zabrani diskriminacije.

Međunarodni dan vidljivosti trans osoba se obilježava 31. marta.

Na upite da održe javni događaj u centru grada Sarajevskom otvorenom centru stigao je negativan odgovor sa dvije adrese – iz BBI Centra, a zatim iz Narodnog pozorišta.

Obje lokacije su na području Općine Centar, iz koje je Sarajevskom otvorenom centru saopštili da je potrebno da saglasnost daju i Narodno pozorište i BBI Centar.

Iz BBI im je rečeno kako ne mogu udovoljiti njihovom zahtjevu da umjetnički performans održe na trgu ispred BBI Centra jer za taj dan imaju već dogovorenu veću aktivnost.

„Te da oni ne mogu odobravati tzv. visokorizične aktivnosti koje iziskuju dodatno obezbjeđenje kako našeg objekta, tako i trećih lica“, saopšteno je iz Sarajevskog otvorenog centra.

Iz Sarajevskog otvorenog centra kažu da bi organizovali privatno obezbjeđenje što su do sada i činili.

Trg ispred BBI Centra dijelom pripada Općini Centar, a dijelom BBI Centru, zbog čega je iz Općine Centr Sarajevskom otvorenom centru rečeno da se za davanje saglasnoti obrate i njima.

Podsjećaju da je Sarajevski otvoreni centar ranije održao događaj ispred BBI i da su imali sarajevske policije, napominjući da je sve proteklo bez ikakvih problema.

Nakon negativnog prvog odgovora, Sarajevski otvoreni centar je htio da događaj organizuje na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta.

Sličan odgovor uslijedio je i iz Narodnog pozorišta, a kako kažu u Sarajevskom otvorenom centru, Općina Centar im je prethodno obrazložila da je saglasnost zatraže i od Narodnog pozorišta.

Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo

„Narodno pozorište daje saglasnost samo i isključivo za događanja iz oblasti kulture i umjetnosti i da je povijesna građevina Narodno pozorište je nacionalni spomenik i ne možemo odobriti manifestacije za čije održavanje se predviđaju posebne mjere sigurnosti“, odgovoreno je Sarajevskom otvorenom centru.

Sarajevki otvoreni centar saopćava da se radi o javnom trgu, te dodaju da Općina Centar omogućava pojedinačnim institucijama i pravnim licima da same tumače Zakon o javnom okupljanju Kantona Sarajevo.

„Iako se ova praksa Opštine Centar temelji na Zakonu o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo, sam taj Zakon se ni na koji način ne osvrće na tematiku javnih okupljanja niti slobodnog pristupa građana i građanki javnim površinama, te je kao takav ne primjenjiv na ovakve skupove i događaje”, smatraju u Sarajevskom otvorenom centru.

Zbog svega, Sarajevski otvoreni centar se žalio ombudsmenu za ljudska prava.

Protestno okupljanje LGBT osoba u Sarajevu nakon što im je uskraćen marš kroz grad, 13. maj 2017.
Protestno okupljanje LGBT osoba u Sarajevu nakon što im je uskraćen marš kroz grad, 13. maj 2017.

U izvještaju Amnesty International za 2017. godinu, dat je osvrt i na odnos sarajevske vlasti prema LGBT populaciji, kada im u prvoj polovini 2017. godine nije dozvoljen marš kroz grad, jer Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo nije izdalo potrebne dozvole iako je sve na vrijeme bilo prijavljeno.

Sarajevo: Završeno protestno okupljanje LGBT osoba

Ukazujući na odnos prema LGBTI osobama, Amnesty podsjeća i da je izostalo podizanje optužnica protiv osoba koje su 2014. godine učestvovali u napadu na organizatore Merlinka festivala, ali i incidenta u Sarajevu 2016. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG