Linkovi

WIGEMARK: Da političari o javnoj upravi ne govore samo u kontekstu raspodjele pozicija


Zgrada Vijeća ministara i Parlamenta BiH
Zgrada Vijeća ministara i Parlamenta BiH

Uoči današnje Konferencije o izazovima reforme javne uprave govorio je specijalni predstavnik Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Za šefa Delegacije Europske unije Larsa Gunnara Wigemarka nema dileme da je potrebno težiti nepristrasnoj javnoj upravi u Bosni i Hercegovini (BiH).

Lars-Gunnar Wigemark, Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU
Lars-Gunnar Wigemark, Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU

Wigemark poziva političare da, kada razgovaraju o javnoj upravi u izbornoj godinu, ne idu samo u pravcu preraspodjele pozicija, već da se usmjere ka tome da javna uprava postane učinkovita.

„Uprava kakvu vi imate ovdje ili u zemljama regiona, najednostavnije rečeno, nije na odgovarajući način ili nije u dovoljnoj mjeri efikasna. Naravno, to za posljedicu ima i gubitke za samo privredu”, rekao je on.

Da je otvorena i transparenta javna uprava neophodna da svi procesi u zemlji postanu efikasni, slaže se i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Arhiv - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH
Arhiv - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Tvrdi da je Vijeću ministara BiH preostalo da ispuni još tri zadatka iz Reformske agende u vezi javne uprave, a što će se desiti u narednom periodu.

„U narednih nekoliko mjeseci ćemo objaviti da je Vijeće ministara na svom nivou realiziralo sve ključne mjere iz ekonomske Reformske agende”, poručuje prvi čovjek Vijeća ministara BiH.

Istraživanje novinara Centra za istraživačko novinarstvo pokazuje da je Ured za reformu javne uprave potrošio 8,5 miliona maraka, ali da BiH i dalje ima najnefikasniju javnu upravu u Europi.

Istraživanje pokazuje da ni premijeri države i entiteta ni gradonačelnik Brčko distrikta nemaju posebnog interesovanja za reformu javne uprave.

„Oni su, kao članovi Koordinacionog odbora za ekonomski razvoj i evropske integracije, preuzeli obavezu da se sastaju najmanje dva puta godišnje i razmatraju napredak reforme. Od usvajanja Strategije 2006. godine članovi Odbora se nikada nisu sastali”, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Konferenciju o izazovima javne uprave organizuje Ured koordinatora za reformu javne uprave i SIGMA.

Infografika CIN-a o reformi javne uprave
Infografika CIN-a o reformi javne uprave

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG