Linkovi

Ratni zločin: Edinu Sakoču, nakon izručenja iz SAD-a, pet godina zatvora u BiH


Arhiv - Edin Sakoč nakon izručenja u BiH
Arhiv - Edin Sakoč nakon izručenja u BiH

Edin Sakoč, koji je izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), danas je pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) osuđen na pet godina zatvora zbog ratnog zločina na području Čapljine. Ovo je pravosnažna presuda na koju nije dozvoljena žalba.

Sakoč, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), proglašen je krivim da je pomogao osobi zvanoj Boban pri ubistvu dvije žene srpske nacionalnosti.

Prema presudi, Sakoč i Boban su 10. jula 1992. godine u mjestu Počitelj (Čapljina) došli do jedne kuće u kojoj je Boban potom ubio dvije ženske osobe.

Zatim su Sakoč i Boban tijela ubijenih iznijeli ispred kuće, gdje ih je Boban posuo benzinom i zapalio, te dok su tijela gorjela, skakao oko njih i govorio: „Gorite, gorite četnikuše!”

Sakoč je oslobođen krivice da je silovao jednu žensku osobo srpske nacionalnosti.

U prvostepenom postupku Sakoč je osuđen na sedam godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo presudu i naložilo ponovo suđenje.

Sakoč je 2007. godine dobio državljanstvo SAD-a, a šest godina kasnije je priveden zato što je američkim vlastima dao lažne podatke u svojoj ulozi u ratu. Izručen je 2016. godine, kada mu je i počelo suđenje.

Zajedno sa Sakočem, pred Sudom BiH je, nakon izručenja iz SAD-a, osuđeno sedam osoba na više od 60 godina zatvora.

Posljednja presuda je izrečena Azri Bašić, nekadašnjoj pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a, koja je osuđena na 14 godina zatvora zbog zločina nad Srbima na području Dervente 1992. godine. Radi se o prvostepenoj presudi na koju je dozvoljena žalba.

14 godina zatvora za ubistva i okrutnosti u Derventi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Bh. pravosuđe je u novembru prošle godine zatražilo iz SAD-a izručenje Siniše Đurđića zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima nedaleko od Sarajeva.

Protiv Đurđića Tužilaštvo BiH vodi istragu da je u svojstvu čuvara u logoru Bunker kod pansiona Kon Tiki u Vogošći i Planjinoj kući u obližnjim Svrakama mučio i zlostavljao zarboljenike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG