Linkovi

Nakon izručenja iz SAD-a u BiH: Edinu Sakoču sedam godina zatvora zbog ratnog zločina


Edin Sakoč (Izvor: Tužilaštvo BiH)
Edin Sakoč (Izvor: Tužilaštvo BiH)

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas na sedam godina zatvora osudio Edina Sakoča zbog zločina u Hercegovini u ljeto 1992. godine. Do suđenja Sakoču je došlo nakon što je izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Sakoč je zločin protiv civilnog stanovništva počinio kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prema presudi, Sakoč je zajednom sa muškarcem zvanim Boban u noći sa 9. na 10. juli 1992. godine došao u jednu u kuću u Počitelju. Potom su žensku osobu ubacili u automobil sa namjerom da je predaju u jedan od formiranih zatvora u Čapljini.

Svjedokinja, koja je prije početka procesa preminula, u izjavama koje je dala u istrazi je navela da je u putu zlostavljanja i silovana. Kazala je da je imala povez na očima, a da je Sakoča označila kao osobu koju je vidjela pored sebe nakon što joj je skinut povez prilikom predaje.

Za Sudsko vijeće nije sporno da je zlostavljanja i silovana, već se raspravljalo da li je Sakoč to učinio. Prema zaključku Sudskog vijeća, dokazi Tužilaštva nisu toliko snažni zbog čega je Sakoč oslobođen od ove tačke optužnice.

Nakon odvođenja svjedokinje, Sakoč i Boban su se vratili u istu u kuću znajući da se tu nalaze dvije starice srpske nacionalnosti. Iz dokaza proizilazi da je Boban ubio starice, a tijela, nakon što su iznesena iz kuće, polio benzinom i zapalio uzvikujući: „Gorite četnikuše!”

Prema obrazloženju Sudskog vijeća, odgovornost Sakoča, kao saizvršioca u ubistvu, proizilazi iz toga da je s umišljajem pristao na nedozvoljene radnje.

Na ovu presudu je dozvoljena mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Zločin u Derventi

Pred Sudom BiH u toku su još dva postupka protiv osoba koje su izručene iz SAD-a.

Suđenje Azri Bašić, koja je u izručena novembru prošle godine, nalazi se u početnoj fazi. Sudi joj se da je, kao pripadnica HVO-a, 1992. godine počinila zločine nad srpskim civilima u Derventi, odnosno učestvovala u njihovom mučenju i ubistvu jednog civila.

Prošlog mjeseca je okončan prvostepeni postupak protiv Almaza Nezirovića zbog nečovječnog postupanja prema srpskim civilima u Derventi 1992. godine. Proglašen je krivim da je zločine počinio kao pripadnik HVO-a, te je osuđen na dvije godine zatvora. Dozvoljena je žalba na ovu presudu.

Bašić i Nezirović su izručeni zbog davanja lažnih podataka vlastima SAD-a o svom učešću u ratu u BiH.

XS
SM
MD
LG