Linkovi

BiH

RATNI ZLOČIN: Azri Bašić 14 godina zatvora nakon izručenja iz SAD-a


Azra Bašić nakon što je izručena iz SAD-a u BiH, novembar 2016. godine.
Azra Bašić nakon što je izručena iz SAD-a u BiH, novembar 2016. godine.

Azra Bašić, nekadašnja pripadnica Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane, osuđena je danas na 14 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima i zarboljenicima na području Dervente u aprilu i maju 1992. godine.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je prvostepenom presudom osudio Bašić za zločine nad više civila i ratnih zarobljenika koje je počinila u Domu Jugoslovenske narodne armije (JNA) i selu Polje u derventskoj općini.

Proglašena je krivim za ubistvo Blagoja Đuraš u Domu JNA 26. aprila 1992. godine na način da mu je zabila nož u vrat.

„Neka vam vojvoda sada lakše diše”, kazala je Bašić, koja se nalazi u pritvoru.

Nečovječna postupanja za koja je osuđena Bašić uključuju naredbe za simuliranju strijeljanje zarboljenika, tjeranje da ližu krv sa vojničkih čizama i ubijenog Đuraša, kao i druga zlostavljanja.

Jednom zarobljeniku, nakon što je potvrdno odgovorio da je kršten, Bašić mu je nožem na tijelu nacrtala krst, a zatim ga udarala.

Prema obrazloženju Sudskog vijeća, svjedoci su bez imalo sumnje optuženu prepoznali u sudnici.

Od otežavajućih okolnosti Sudsko vijeće je u obzir uzelo broj zločina, bezobzirnost, naročitu okrutnost, kao i posljedice koje imaju žrtve.

U kaznu zatvora je Bašić uračunato vrijeme u pritvoru od marta 2011. godine, odnosno kada je uhapšena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na ovu prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Žene osuđene za ratne zločine

Kuća u Stantonu, Ky, u kojoj je živjela Azra Bašić neposredno prije uhićenja
Kuća u Stantonu, Ky, u kojoj je živjela Azra Bašić neposredno prije uhićenja

​Bašić je uhapšena je 2011. godine zbog davanja netačnih podataka vladinim institucijama o učešću u ratu. Nakon hapšenja je pokrenut i postupak izručenja pravosuđu BiH, a do čega je došlo u novembru 2016. godine.

Zajedno sa Bašić, Sud BiH je osudio pet žena zbog ratnog zločina u BiH. Proglašene su krivim za ubistva, prisiljavanje na seksualne odnose i druge vrste zlostavljanja.

U toku je suđenje Elfeti Veseli za ubistvo dječaka na području Zvornika 1992. godine. Ona je izručena iz Švicarske u martu ove godine.

Izručeni iz SAD-a

Sud BiH je proglasio krivim pet od 11 izručenih iz SAD-a.

Uz Bašić, koja ima pravo na žalbu, aktivan je postupak protiv Edina Sakoča, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, kojem je ukinuta prvostepena kazna od 7 godina zatvora zbog zločina u Hercegovini.

BiH je raspisala potjernice za još nekim osumnjičenim za ratne zločine koji su nastanjeni u SAD-u. Jedan od onih koji se potražuje je i Siniša Đurđić, osumnjičeni za zločine na području Vogošće kod Sarajeva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG