Linkovi

TUŽILAŠTVO BIH: Bit će zatraženo izručenje Siniše Đurđića iz SAD-a


Tužilaštvo BiH se zahvaljuje američkim kolegama na pomoći
Tužilaštvo BiH se zahvaljuje američkim kolegama na pomoći

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražit će izručenje Siniše Đurđića iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sumnje da je počinio ratni zločin nedaleko od Sarajeva.

Američko pravosuđe otvorilo je istragu protiv Đurđića, rođenog 1973. godine, zbog sumnje da je prikrio svoju ratnu prošlost prilikom useljenja u SAD.

„Tužilaštvo BiH je u navedenom predmetu putem međunarodne pravne pomoći saslušalo ukupno 18 svjedoka koji borave na području BiH, a čije izjave su bile potrebne američkim kolegama”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Protiv Đurđića Tužilaštvo BiH vodi istragu da je u svojstvu čuvara u logoru Bunker kod pansiona Kon Tiki u Vogošći i Planjinoj kući u obližnjim Svrakama mučio i zlostavljao zarboljenike.

„Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosuđu SAD-a na pomoći i saradnji na otkrivanju i lociranju ovog osumnjičenog”, saopćeno je.

Do sada, iz SAD-a je izručeno 11 osoba pravosuđu BiH. Isporučeni su po zahtjevu BiH zbog sumnji da su počinili ratne zločine, a prethodno su sudovi u SAD-u utvrdili da su dali lažne podatke prilikom ulaska u zemlju.

Pet osoba je pravosnažno osuđeno. Kazne su izrečene za zločine u selu Trusina kod Konjica, Derventi i ubistva muškaraca iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Sud BiH dosudio im je izrekao ukupno 48 i po godina zatvora. Za četvoricu nije utvrđena krivica nakon izručenja. Protiv Azre Bašić, koja je posljednja izručena iz SAD-a, u toku je prvostepeno suđenje.

RATNI ZLOČINI: 48 i po godina zatvora nakon izručenja iz SAD-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG