Linkovi

Online igra „Dobar, loš, korumpiran”: Kroz ulogu gradskog menadžera možete vidjeti kako se namještaju tenderi


Una mujer recibe cenizas en su auto el Miércoles de Ceniza con medidas para ayudar a frenar la propagación del COVID-19 en la Iglesia Metodista Unida Munholland en Metairie, Louisiana. 17 de febrero 2021.
Una mujer recibe cenizas en su auto el Miércoles de Ceniza con medidas para ayudar a frenar la propagación del COVID-19 en la Iglesia Metodista Unida Munholland en Metairie, Louisiana. 17 de febrero 2021.

Kako u Bosni i Hercegovini (BIH), tako i u Srbiji javne nabavke se masovno zloupotrebljavaju što je bio povod da Centar za istraživačko novinarstvo Srbije kreira online igru. Favoriziranje ponuđača je samo jedna od zloupotreba u te dvije zemlje.

Centar za istraživačko novinarsko Srbije predstavio je danas online igru koja se tiče javnih nabavki. Igra „Dobar, loš, korumpiran” pokazuje načine namještanja tendera, dok se igrači suočavaju sa korupcijom, političkim i ekonomskim pritiscima.

Jedna od ponuđenih opcija je da postanete korumpirani i da slušate prijedloge gradonačelnice suprotne propisima o javnim nabavkama. Ako pristanete na to, sprovodite nabavke po njenoj želji.

Naprimjer, za novogodišnje praznike, ako ne želite naljutiti gradonačelnicu, trebate onda obaviti nabavku novih ukrasa, a ne da se koriste prošlogodišnji. Prijedlog gradonačelnice je da se nabave ukrasi od slonovače, a što nudi samo jedna firma.

Druga opcija je da funkciju obavljate pošteno i da radite u skladu sa propisima i u interesu građana.

Na ovom linku možete igrati igricu i ovisno o ponašanju vidjeti sa čim se sve možete suočiti.

Široko raspotranjene zloupotrebe u javnim nabavkama

Primjer potrošnje novca kroz procese javnih nabavki
Primjer potrošnje novca kroz procese javnih nabavki

​Javne nabavke se i u BiH masovno zloupotrebljavaju o čemu svjedoče brojni izvještaji i primjeri.

Tako je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BIH) analizirala tender za nabavku službenog automobila u općini Banovići. Tender je sadržavao detaljne karakteristike koje su odgovarale Passatu. U konačnici taj automobil je i kupljen za gotovo 70.000 maraka.

Podaci Agencije za korupciju i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kažu da se najviše prijava u 2017. godini odnosilo na korupciju u javnom sektoru i postupcima javnih nabavki.

Javne nabavke bile su predmet analize Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centra za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender“ Banja Luka u 2017. godini.

Na nezakonit način su institucije i javna preduzeća potrošili gotovo 11 miliona maraka kroz postupke javnih nabavki u periodu od aprila do septembra 2017. godine.

Uočeno je da u procesima nabavki dominiraju diskriminirajući kriteriji, tehničke specifikacije koje upućuju na određenog proizvođača, netransparentno planiranje, kratki rokovi…

„Slobodna” tumačenja

U Srbiji se sistem javnih nabavki često zloupotrebljava „slobodnim” tumačenjem propisa, kaže Milica Stojanović iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

„Recimo, hitnost nabavki, što je mogućnost koju Zakon dozvoljava i koja se u nekim životnim situacijama zaista događa, ponekad se zloupotrebi tako što se za hitnu proglasi nabavka koja to uopšte nije, čime je omogućeno da se primene drugačiji kriterijumi i smanji konkurencija”, kaže ona.

Prema njenim riječima, jedan od načina zloupotrebe su i detaljne tehničke specifikacije navedene u tenderskim dokumentacijama.

„Naručilac ima mogućnost da, kada nabavlja, na primer, neku robu odredi kako ona treba da izgleda (od kog materijala, kakvog kvaliteta, kakvih karakteristika, sa kolikom garancijom). Međutim, naručioci u nekim situacijama traže robu baš u detalj onakvu kakvu ima samo jedna firma na tržištu”, kaže Stojanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG