Linkovi

BiH

RMU ĐURĐEVIK: Javna nabavka sa milionskom štetom


RMU Đurđevik
RMU Đurđevik

Nezakonitosti u Rudniku mrkog uglja (RMU) Đurđevik samo u jednom postupku javne nabavke nanijele su štetu od najmanje milion i po maraka. Šteta je nanesena procesu javne nabavke u okviru koje je u povlašteni položaj stavljena firma Junuzović kopex.

Ovo su navodi iz optužnice Kantonalnog tužilašvau Tuzli protiv Adnana Šabića, bivšeg direktora RMU Đurđevik, Esada Hodžića bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika i Nermina Alića, bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi Junuzović kopex Lukavac i protiv pravnog lica Junuzović kopex.

„Dosadašnja saradnja”

Optužnica je podignuta 25. decembra.

„Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za nabavku i prodaju veće količine dizel goriva u Rudniku tokom 2006. godine”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Prema optužnici, Junuzović kopex je izabran za najpovoljnijeg ponuđača iako je druga firma dostavila ponudu jeftiniju od oko 750.000 maraka na ukupnu cijenu od 9 miliona litara dizela.

„Pri čemu je, između ostalog, za izbor ponuđača kao kriterij u pozivu naznačio 'dosadašnja saradnja', što zakonski nije mogao biti ni kvalifikacioni ni kriterij za izbor ponuđača”, navodi se u optužnici.

Firma, koja nije izabrana a dostavila je jeftiniju ponudu, se žalila. U konačnici je odlukom Suda Bosne i Hercegovine naplatila izgubljenu dobit od million i 160 hiljada maraka.

Ovo nije jedina šteta u ovom slučaju. Prema Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, u ovom postupku nabavke RMU Đurđevik je oštećen za najmanje 478 hiljada maraka.

Stotine hiljada imovinske koriste

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Tuzli na potvrđivanje.

„Sudu je, također, predloženo da se firmi Junuzović kopex oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosima od 350.000 KM iz prve tačke optužnice, te iznos od oko 395.000 KM iz druge tačke optužnice”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Federalni revizori nisu dugi niz godina nisu ušli u RMU Đurđevik. A to su uradili ove godine, sačinivši negativan finansijski izvještaj.

Uočili su i nepravillnosti u postupcima javnih nabavki. Sugerisali su da je potrebno da se postupci javnih nabavki provode transparentno na način da se osigura pravična konkurencija.

Diskriminirajući kriteriji

Odgovor na pitanje kako se provode postupci javnih nabavki u BiH pokazuje i nedavna prva faza monitoringa javnih nabavki u 2017. godini.

„Netransparentno planiranje, kratki rokovi i neodgovarajući postupci, diskriminirajući kriteriji i tehničke specifikacije osnovne su karakteristike procesa javnih nabavki u BiH”, nalazi su monitoringa.

Navodi se i da posebno zabrinjava činjenica da od broja neplaniranih javnih nabavki njih 427 je pokrenuto potpuno suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Monitoring su vršili timovi Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centra za istraživačko novinarstvo, i Udruženja građana „Tender“ Banja Luka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG