Linkovi

BiH

IZRUČENJA IZ SAD-a U BIH: 48 i po godina zatvora zbog ratnih zločina


RATNI ZLOČINI: 48 i po godina zatvora nakon izručenja iz SAD-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Od 11 izručenih osoba iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosnu i Hercegovinu (BiH), šest je proglašeno krivima za ratne zločine.

Edin Sakoč, koji je BiH iz SAD-a, nastoji kroz žalbu uvjeriti Sud BiH da nije kriv za ratni zločin na području Čapljine 1992. godine.

Ovaj nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prvostepenom presudom proglašen je krivim da je, kao saizvršilac, učestvovao u ubistvu dvije starice srpske nacionalnosti, zbog čega je osuđen na seam godina zatvora.

Edin Sakoč
Edin Sakoč

U današnoj žalbi na presudu, Odbrana Sakoča nastojala je uvjeriti Sud BiH da donese oslobađajuću presudu ili ponovi suđenje, izvještava Balkanska istraživačka mreža BiH. Odluka će biti donijeta naknadno.

Sakoč je pravosuđu izručen 2016. godine, a prethodno je američki sud utvrdio da je dao lažne podatke vlastima SAD-a o svojoj ulozi u ratu.

On je jedan od 11 osoba koje su iz SAD-a izručene BiH. Isporučeni su po zahtjevu BiH zbog sumnji da su počinili ratne zločine, a prethodno su sudovi u SAD-u utvrdili da su dali lažne podatke prilikom ulaska u zemlju.

Pet osoba je pravosnažno osuđeno. Kazne su izrečene za zločine u selu Trusina kod Konjica, Derventi i ubistva muškaraca iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Sud BiH dosudio im je izrekao ukupno 48 i po godina zatvora. Za četvoricu nije utvrđena krivica nakon izručenja.

Pored Sakoča, pred Sudom BiH u toku je prvostepeno suđenje Azri Bašić za zločine u Derventi, a koja je iz SAD-a izručena u novembru 2016. godine.

Azra Bašić
Azra Bašić

Za sada, ona je posljednja osoba koja je izručena BiH zbog ratnog zločina. Bašić je optužena da je, kao pripadnicima HVO, počinila zločine nad srpskim civilima u Derventi.

Edin Džeko - 13 godina zatvora

Osuđen za ubistva šest zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i starijeg bračnog para hrvatske nacionalnosti u selu Trusina kod Konjica 1993. godine.

Pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene „Zulfikar” Armije BiH.

Izručen je 2011. godine, a pravosnažno osuđen 2015. godine.

Rasema Handanović - 5 i po godina zatvora

Priznala krivicu za ubistva šest zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Trusini 1993. godine. Kazna je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice kojeg je sklopila sa Tužilaštvom BiH.

Pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene „Zulfikar” Armije BiH.

Izručena je 2011. godine, a osuđena 2012. godine.

Marko Boškić - 10 godina zatvora

Proglašen krivim za ubistva više stotina muškaraca iz Srebrenice na Vojnoj ekonomiji Branjevo 1995. godine. Presuda je izrečena nakon sklopljenog sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske. Djelo je kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.

Izručen je 2010. godine. Iste godine je i osuđen.

Almaz Nezirović - 6 godina zatvora

Osuđen za zločine nad srpskim zatvorenicima u Derventi 1992. godine. U presudi se navodi da je kriv za nečovječno postupanje, nanošenje velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja.

Pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

Izručen je 2015. godine, a pravosnažno osuđen 2017. godine.

Mladen Blagojević - 7 godina zatvora

Proglašen krivim što je u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine pucao na osnovnu školu u Bratuncu u kojoj su bili zatvoreni muškarci iz Srebrenice.

Pripadnik Bratunačke brigade VRS.

Iz SAD-a je izručen 2006. godine pravosudnim organima BiH. Pravosnažna presuda izrečena 2010. godine.

Edin Sakoč - 7 godina zatvora

Osuđen je da je, kao sazivršilac, učestvovao u ubistvu na dvije starice srpske nacionalnosti na području Čapljine 1992. godine.

Pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

Izručen u BiH 2016. godine. Nepravosnažna presuda izrečena 2017. godine

(Izvor: Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine; Sud Bosne i Hercegovine)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG