Linkovi

Azra Bašić – još jedna žena kojoj će biti suđeno za ratni zločin


Azra Bašić uhapšena Americi 2011. godine zbog davanja netačnih podataka o ratnom učešću u BiH
Azra Bašić uhapšena Americi 2011. godine zbog davanja netačnih podataka o ratnom učešću u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) planira suočiti Azru Bašić sa iskazima 32 svjedoka na osnovu kojih će Sud BiH procijeniti da li je kriva ili ne.

Ona je izručena iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prije skoro dva mjeseca, a BiH je zatražila od Švicarske izručenje još jedne žene zbog ratnog zločina.

Bašić, nekadašnja pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), potvrđenom optužnicom se tereti je da je 1992. godine učestvovala u mučenju civila srpske nacionalnosti u Derventi. Optužena je i za ubistvo jednog civila.

Danas se Bašić izjasnila o krivnji pred Sudom BiH.

„Izjasnila se da nije kriva za krivična djela koja joj se optužnicom Tužilaštva BiH stavljaju na teret”, kazali su Glasu Amerike iz Suda BiH.

Suđenje bi trebalo početi u naredna dva mjeseca.

17 i po godina zatvora

Do sada je Sud BiH osudio četiri žene zbog ratnog zločina na ukupno 17 i po godina zatvora. Proglašene su krivim za ubistva, prisiljavanje na seksualne odnose i druge vrste zlostavljanja.

Iz SAD-a je krajem 2011. godine također izručena Rasema Handanović, nekadašnja pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene „Zulfikar” Armije BiH.

Rasema Handanović priznala učešće u strijeljanju
Rasema Handanović priznala učešće u strijeljanju

Ona je bila dio streljačkog voda koji je učestvovao u ubistvu šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Trusina 16. aprila 1993. godine. Ubijeni su nakon što su se predali.

„Oni su stajali ispred nas, okrenuti prema nama (…) Svi koji smo tu bili, svi smo pucali”, ispričala je Handanović pred Sudom BiH.

Ona je osuđena na pet i po godina nakon što je sklopila sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH.

Ubistvo dječaka

Nedavno je potvrđena presuda i Marini Grubišić–Fejzić za zločine u zatvoru „Dretelj” kod Čapljine. Proglašena je krivom da je, kao pripadnica Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), natjerala dvojicu zarobljenika srpske na seksulani odnos.

„Oštećeni je izjavio da je jedne prilike optužena došla do prozora muškog hangara u pratnji stražara po nadimku Šapa, te su naredili njemu i svjedoku 'C' da upražnjavaju međusobno oralni seks”, navedeno je u presudi.

Osuđena je na pet godina zatvora.

Dvije žene su osuđene zbog zločina u Bosanskom Brodu i Odžaku. Indira Kamerić i Albina Terzić, nekadašnje pripadnice HVO, krive su za psihičko i fizičko zlostavljanje civila u tim gradovima. Kamerić je osuđena na četiri, a Terzić na tri godine zatvora.

Bosanskohercegovačko pravosuđe čeka na izručenje Elfete Veseli. Zbog sumnje da je ubila 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti na području Zvornika u ljeto 1992. godine, Veseli je uhapšena u Švicarskoj. Postupak njenog izručenja je u toku.

XS
SM
MD
LG