Linkovi

BiH

Usvojen Zakon o akcizama


Na sjednici 14.12.2017 je osam puta zatražena polusatna pauza
Na sjednici 14.12.2017 je osam puta zatražena polusatna pauza

Nakon maratonske sjednice, više od deset polusatnih pauzi, odugovlačenja i neprimjerenog ponašanja Zakon o akcizama je usvojen jutros u četiri sata sa 22 glasa za, dok je 20 bilo protiv.

Zakon je usvojen nakon cjelodnevnog zasjedanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, provedenog uglavnom u pauzama.

Do 22.30 sati poslanici su raspravljali o tome da li je opravdano što je Zakon u Parlament upućen prema hitnoj proceduri koja ne dozvoljava njegovo popravljanje amandmanima.

U jednoj od pauza parlamentarna Komisija za budžet i finansije Zakonu je dala negativno mišljenje. Ipak, sjednica je nastavljena nakon što je utvrđeno da komisija nije ispoštovala procedure.

Zakon je ranije uspješno prošao i Dom naroda, koji je pozvao i Predstavnički dom na njegovo usvajanje.

U sklopu posljednjih zakonskih izmjena, za 0.15 KM se povećavaju cestarine po litru, a akcize povećavaju na biogorivo i biotečnosti u iznosu 0.30 KM po litri.

Njegovi protivnici predviđaju se da bi BiH, kao posljedicu poskupljenja goriva, imala i talas drugih poskupljenja u zemlji.

S političke strane gledajući, usvajanje Zakona najviše odgovara vladajućim strankama koje dobijaju priliku za nove kredite, fondove i upravljanje velikim infrastrukturnim radovima. Tako je cjelodnevno odugovlačenje, svojevrsna osveta opozicije i SDS-a vladajućim strankama SDA, HDZ i SNSD.

Cijena goriva u BiH je i do sada sadržavala procenat namijenjen obnovi puteva, ali sakupljeni novac nije bio transparentno trošen i korišten u tu svrhu, U pitanju je netransparentni utrošak od skoro 7 milijardi maraka, a do danas za to niko nije odgovarao.

Povećanje akciza kao svojevrsna garancija isplate kredita uvjet je koji su pred BH vlasti postavile međunarodne finansijske institucije od čijih kredita i donacija BH vlasti planiraju graditi autoputeve.

Međunarodna zajednica u BiH javno je zagovarala usvajanje ovog zakona, a pred sjednicu Parlamenta poslanicima se motivacijskim saopćenjem obratila i kancelarija Evropske Unije u BiH:

„Europska unija čvrsto vjeruje da je najbolje donijeti tešku odluku koja donosi dugoročne rezultate poput novih autoputeva, unaprjeđenja lokalnih puteva, izvoza, rasta i radnih mjesta kako se BiH bude kretala na svom europskom putu.

Jednostavno rečeno, BiH se treba povezati sa svojim budućim partnerima za potrebe međusobne trgovine i napretka. A njeni partneri su sa svoje strane osigurali preko jedne milijarde eura kako bi pomogli BiH da se pokrene."

Stanovništvo strahuje da bi poskupljenje goriva dovelo do vala poskupljenja osnovnih životnih potrepština.

Cijena goriva u BiH trenutno je među najnižim u Evropi, ali je zemlja i zvanično najsiromašnija na kontinentu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG