Linkovi

AMBASADORI SAD-a I NJEMAČKE: Akcize na gorivo „nepopularne, ali neophodne”


BiH raspolaže sa nešto više od 200 kilometara autoputa
BiH raspolaže sa nešto više od 200 kilometara autoputa

Dok se povećanje akciza na gorivo ponovo aktuelizira, ambasadori u Bosni i Hercegovini (BiH) i predstavnici Evropske unije (EU) kažu da je riječ o nepopularnim, ali neophodnim mjerama za izgradnju cesta.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, Maureen Cormack, kaže da je svjesna nepopularnosti povećanja poreza, istovremeno govoreći da ljudi u BiH moraju biti biti svjesni najgore putne infrastrukture, dodavši da dobra infrastruktura privlači investitore.

Ovako razmišlja i ambasadorica Njemačke, Christiane Hohmnn, navodeći da je povećanje akciza na gorivo bitno za razvoj ekonomije.

Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, i Christiane Hohmnn, ambasadorica Njemačke u BiH
Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, i Christiane Hohmnn, ambasadorica Njemačke u BiH

Predviđeno je povećanje 0.15 konvertibilnih maraka (KM) po litri goriva, a Vijeće ministara BiH, kao predlagač izmjena Zakona akcizama, obrazlaže da će prikupljeni novac biti utrošen na izgradnju cesta.

Istovremeno, Istražna komisija formirana pri Parlamentu BiH treba utvrditi kako je u ranijem periodu potrošeno najmanje 7,7 milijardi KM namijenjen za izgradnju puteva.

Trenutno, BiH raspolaže sa nešto više od 200 kilometara autoputa, što je najmanje u odnosu na regiju. Proteklog vikenda u Republici Srpskoj (RS) je otvoreno novih deset kilometara, dok u FBiH nijedan u protekle tri godine.

Usvajanje izmjena Zakona o akcizama, a što je do sada bilo neuspješno u Parlamentu BiH, značilo bi odobravanje 200 miliona eura kreditnih sredstava iz evropskih međunarodnih sredstava i više od 46 miliona eura koja su bespovratna sredstva.

Ovaj novac je odobren nakon što je BiH pristupila Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope. Namijenjen je za četiri projekta četiri projekta koji se odnose na izgradnju autoputa i proširenje luke u Brčkom.

„To je značajan paket podrške”, kaže Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH.

Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH
Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH

I Wigemark dijeli mišljenje sa ambasadorima SAD-a i Njemačke. Cormack kaže kako od političara očekuje da narodu kaže kako i gdje će novac od akciza biti utrošen.

Ambasadori SAD-a, Njemačke i predstavnici EU o o akcizama su govorili na konferenciji i promociji knjige „Vizija 2020: Reforme u BiH – put ka evropskoj budućnosti”, u kojoj su dati osvrti na reformske procese i onom što je potrebno uraditi kako bi se BiH približila EU.

Za sutra, 4. oktobar, o izmjenama Zakona o akcizama trebaju se izjasniti u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, pozvao je danas Upravni odbor UIO da postignu saglasnost o akcizama.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Zvizdić je ​ponovio je da će novac od akciza biti isključivo usmjeren za cestovnu infrastrukturu.

Istražna komisija formirana pri Parlamentu BiH ima zadatak da odgovori na pitanje kako su potrošene milijarde KM prikupljenje kroz akcize na naftu i naftne derivate u posljednjih deset godina.

Riječ je o najmanje 7,7 milijardi KM namijenjenog za izgradnju puteva. Istražna komisija, sastavljena od šest članova, prošlog mjeseca je održala sjednicu kako bi dogovorila način rada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG