Linkovi

BiH: Još jedno bezuspješno glasanje o povećanju akciza na gorivo


Pet članova Komisije za finansiranje i budžet je bilo protiv povećanja akciza na gorivo
Pet članova Komisije za finansiranje i budžet je bilo protiv povećanja akciza na gorivo

O Zakonu o akcizama koji se tiče povećanja goriva u iznosu 0,15 konvertbilnih maraka (KM) po litru goriva i danas se razgovaralo bezuspješno.

Kao što se i očekivalo, Komisija za finansiranje i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) nije podržala povećanje akciza na gorivo, a koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Pet članova je bilo protiv, dok su četiri člana podržala povećanje akciza na gorivo.

Kako je ranije obrazloženo, povećanje od 0,15 KM po litri goriva omogućilo bi osiguranje novih kredita za izgradnju autocesta u BiH. Za povećanje se zalažu i predstavnici Evropske unije (EU).

Protivnici svoj stav obrazlažu da ne žele nove udare na kućni budžet građana, a da im se zauzvrat ništa drugo ne nudi po povoljnijim uslovima. Navode i da je Zakon površno pripremljen bez detaljnih pojašnjenja.

Usvajanje Zakona o akcizama je i uslov Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za isplatu druge tranše kredita, a koji služi za popunjavanje budžeta Federacije BiH i Republike Srpske (RS).

Nakon glasanje članova Komisije, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je potvrdio da bez usvajanja Zakona o akcizama nema ni kredita od MMF-a, a što smatra vrlo štetnim.

Ministar Vjekoslav Bevanda
Ministar Vjekoslav Bevanda

Prethodno je Komisiji obrazložio da bi na godišnjem nivou od povećanja akciza prihod bio uvećan za oko 313 miliona KM, ali da članovi nisu vodili računa o predstavljenim podacima, već su glasali u skladu sa svojim političkim stavovima.

Bevanda je rekao da će se u ovakvoj situaciji sve odraziti na budžete Federacije i RS.

Siniša Vukelić, glavni urednik portala Capital.ba, ranije je za Glas Amerike kazao da će vlasti pronaći način novog zaduženja, odnosno podizat će kredite kod domaćih banaka. Dodao je i da se priča o akcizama koristi i za sabiranje političkih poena kod birača sa nižim novčanim primanjima.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će današnje mišljenje Komisije. Ukoliko ne bude usvojeno, Komisija će se ponovo očitovati, te ako i drugi put daju negativno mišljenje, Zakon o akcizama se povlači.

Negativno mišljenje danas su dali zastupnici Aleksandra Pandurević, Nenad Lalić, Damir Bećirović, Jasmin Emrić i Salko Sokolović.

U odnosu na ovih pet zastupnika, Zakonu o akcizama su podržali Dušanka Majkić, Predrag Kožul, Amir Fazlić i Mirsad Isaković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG