Linkovi

Komisija sa zadatkom da utvrdi potrošnju milijardi maraka dogovara način rada


Od putarina i akciza na naftu i naftne derivate prikupljeno gotovo osam milijardi KM u proteklih deset godina
Od putarina i akciza na naftu i naftne derivate prikupljeno gotovo osam milijardi KM u proteklih deset godina

Za danas je zakazana sjednica istražne komisije koja treba utvrditi kako je potrošen novac namijenjen za izgradnju puteva u Bosni i Hercegovini (BiH).

Istražna komisija formirana pri Parlamentarnoj skupštini BiH na drugoj sjednici koja se održava danas trebala bi dogovoriti način svog rada.

Pred komisijom je posao da, između ostalog, istraži potrošnju najmanje 7,7 milijardi konvertibilnih maraka (KM), a što je prikupljeno kroz akcize na naftu i naftne derivate, te putarinu.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje za period od 2006. do 2016. godine:

  • Oko 4 milijarde i 800 miliona KM prikupljeno po osnovu akciza na naftu i naftne derivate;
  • Oko 2 milijarde i 900 miliona KM iznose prikupljeni novac od putarina.

Do formiranja ove istražne komisije došlo je nakon zakonskog prijedloga Vijeća ministara BiH o povećanju akcize na gorivo u iznos od 0,15 KM po litri. Obrazloženo je da su razlozi predloženog zakona, prije svega, u osiguranju dodatnih sredstava za izgradnju autocesta.

Međutim, prijedlog nije imao većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH i ovog ljeta formirana je istražna komisija.

Damir Bećirović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član istražne komisije, ranije je rekao da je ključni zadatak utvditi na koji način je potrošen novac od akciza i putarina.

Uz Bećirovića, komisiju čine Šemsudin Mehmedović, Predrag Kožul, Nenad Lalić, Salko Sokolović i Zaim Backović, koji je i zatražio podatke o prikupljenom novcu namijenjenom za izgradnju puteva.

Istražna komisija ima zadatak i da utvrdi način potrošnje novca Izvozno-kreditne agencije BiH. Po završetku posla dužni su izvještaj dostaviti Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG