Linkovi

BiH

REAKCIJE NA VOJNU NEUTRALNOST RS: Entiteti sa vanjskom politikom nemaju ništa


Milorad Dodik: Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te Alijanse
Milorad Dodik: Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te Alijanse

Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o vojnoj neutralnosti tog entiteta suprotna je Dejtonskom sporazumu, ocijenjeno je u reakcijama koje danas pristižu.

Dok je želja državnog nivoa vlasti da aktivira Akcioni plan za pristup Bosne i Hercegovine (BiH) u Sjeveroatlantski savez (NATO), a za što je preduslov knjiženje vojne imovine na državni nivo, rano jutros u Narodnoj skupštini RS odlučeno je suprotno tim naporima.

„U skladu s tim Narodna skupština RS-a donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti RS-a u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS-u na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju”, stoji u Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašnju vojne neutralnosti.

Državno pitanje

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) kažu da se radi o kršenju Dejtonskog sporazuma i udara na suverenitet BiH.

„Pitanje vanjske politike, odbrane i integracija u toj oblasti je isključivo državno pitanje. Entiteti s tim nemaju ništa. (…) Predsjedništvo BiH je, kao jedino nadležno za ta pitanja, donijelo odluku o pristupanju BiH NATO savezu. I u tome su učestvovali predstavnici entiteta RS”, saopćeno je iz te stranke.

Reagovao je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji u izjavi za Klix kaže da Narodna skupština RS uopšte nije nadležna da odlučuje u pridruživanju međunarodnim organizacijama.

„U skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija”, kazao je Inzko.

Ruski uticaj

Za Milorada Dodika, predsjednika RS, ovo je jedan od najvažnijih usvojenih dokumenata na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS.

„Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te Alijanse”, kazao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Tanja Topić, politička analitičarka, komentarisala je za Radio Slobodna Evropa ovaj slučaj: „Cijeli taj proces je zapravo opravdavan i vezivan uz Srbiju i njen put koji je ona trebala da prođe.”

Topić napominje da je Rezolucija plod velikog uticaja Rusije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG