Linkovi

Republika Srpska ne bi bez Srbije u NATO


Palestinian students take part in a protest against the U.S. President Donald Trump's Middle East peace plan, in the southern Gaza Strip.
Palestinian students take part in a protest against the U.S. President Donald Trump's Middle East peace plan, in the southern Gaza Strip.

Saglasnost političara postoji za aktivaciju Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine (BiH) u Sjeveroatlanski savez (NATO), ali ne i da postane član. Sam pristup zavisit će i od planova Srbije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je kazao da nijedan političar za sada neće praviti problem oko aktiviranja Akcionog plana.

„Ja se nadam da ćemo u tome napraviti određeni iskorak”, dodao je on.

Međutim, Ivanić kaže da „nije toliki stepen jedinstva” kada je riječ o ulasku u NATO.

Ivanić, kao i drugi političari o tome su danas govorili u sklopu Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a i zasjedanje Posebne skupine Parlamentarne skupštine NATO-a za Mediteran i Bliski istok održane u Parlamentu BiH.

Spori sudski procesi

Prema Ivaniću, prerano je danas pričati o samom pristupu u NATO, pojasnišvi da trenutni problem predstavlja registracija vojne imovine koja je svedena na 57 objekata.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, kazao je prošlog mjeseca da je NATO spreman aktivirati Akcioni plan za članstvo BiH onda kada vojna imovina bude uknjižena na državu.

Stoltenberg razgovarao sa članovima Predsjedništva prošlog mjeseca
Stoltenberg razgovarao sa članovima Predsjedništva prošlog mjeseca

Knjižene vojne imovine predstavlja problem, a Ivanić, kao jedan od primjera, naveo je da se Republika Srpska (RS) „protivi registraciji vojne imovine kao državne imovine bez da se riješi pitanje ukupne državne imovine, ne samo vojne”.

„Zbog toga je registracija na sudovima. Znači, nemate političku saglasnost. Jedini način kako se to pitanje može riješiti je sud i ti procesi traju. S obzirom kakvo je stanje kod nas, sudski procesi će potrajati godinama”, navodi on.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, podsjeća da su glavni spoljno-politički ciljevi ulazak BiH u Evropsku uniju (EU) i NATO.

„Važno je da Bosna i Hercegovina što prije ispunjava uslove na evropskom i NATO putu”, dodao je on.

Lični stav Ivanića

Međutim, pristup BiH u NATO zavisit će i od stava Srbije, kazao je Branislav Bojić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Kada su u pitanju evropske integracije, one svakako imaju prioritet i naravno pitanje NATO-a je jako i usko vezano sa garantima Dejtonskog sporazuma, odnosno pozicijom Srbije, kada je u pitanju Republika Srpska”, kazao je on.

Zbog toga, planovi oko vojnih integracija, kako kaže Bojić, nisu mogući „bez uvažavanja činjenica i stavova koje iznosi Republika Srpska”.

„Ne treba računati na to da je moguće da Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska, uđe u NATO bez da ne bude Srbija”, rekao je on.

Ivanić je na današnjoj konferenciji iznio i svoj lični stav oko pristupa u NATO.

„Zemlje u regionu bi trebale da uđu i nama bi to onda jako olakšalo tu definitivnu odluku”, naveo je Ivanić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG