Linkovi

BiH

KNJIŽENJE VOJNE IMOVINE NA DRŽAVU: Pozdravi za odluku Ustavnog suda BiH i najava o ignorisanju


Vojna imovina predmet je spora političkih opcija u BiH
Vojna imovina predmet je spora političkih opcija u BiH

Dok sa različitih strana dolaze pozdravi na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) da se vojna imovina u Han Pijesku sa entiteta uknjiži na državu, u Republici Srpskoj (RS) odgovaraju najavom o nesprovođenju takve odluke. Knjiženje vojne imovine na državu je uslov da Sjeverno-atlantski savez (NATO) aktivira Akcioni plan za pristup BiH u NATO.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić oglasio se danas putem saopćenja, navodeći da su odluke sudova obavezujuće, bez obzira „politikantske reakcije koje dominantno dolaze od dužnosnika iz RS-a”.

Pozdravljajući odluku Ustavnog suda, Zvizdić kaže da je riječ o koraku ka aktivaciji Akcionog plana za ulazak BiH u NATO. Ipak, kaže da potpuno sprovođenje odluka Ustavnog suda dijeli političkih opcije na one koje se zalažu za euroatlantske integracije i koje su za to samo deklarativno.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Zvidić zvuči optimistično u vezi NATO aktivacije Akcionog plana za BiH. Očekivao je da bi to moglo biti do kraja 2016. godine, a ta nada sada je prolongirana za kraj ove godine.

Nakon odluke Ustavnog suda da se objekat Veliki Žep u Han Pijesku, površine oko 1.480 kvadratnim metara, treba postati vlasništvo države, a ne entiteta, u ovom slučaju RS-a, stigla je i reakcija iz NATO štaba koji pozdravlja donesenu odluku.

​Pojašnjavaju da odluka Ustavnog suda nije dovoljna za aktivaciju Akcionog plana za pristup BiH u NATO.

„U skladu sa jasnom porukom generalnog sekretara NATO-a tokom njegove posjete BiH u februaru ove godine, uknjižba 57 perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija kao vlasništvo države ostaje jedini uslov za aktiviranje Akcionog plana za BiH”, poručuju iz NATO štaba.

NATO štab: Odluka Ustavnog suda BiH nije dovoljna za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u BiH u NATO
NATO štab: Odluka Ustavnog suda BiH nije dovoljna za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u BiH u NATO

Od političkih lidera u BiH žele vidjeti rad na ubrzanju tog procesa. I Ured visokog predstavnika (OHR) također je ponovio da je potrebno provoditi sudske odluke.

„Javno ili privatno vlasništvo nad nepokretnom imovinom ni na koji način ne utječe na teritoriju niti teritorijalnu jurisdikciju države ili entiteta”, kažu u OHR-u.

Ustavni sud odbio žalbu Pravobranilaštva RS i time potvrđena presuda Suda BiH prema kojoj je objekat Veliki Žep u Han Pijesku potrebno uknjižiti na državu.

Presudom je ovaj posao naložen Upravi za geodetske i imovinskopravne poslove RS, a koja je jučer saopćila da ne postoje uslovi za sprovođenje presuda Suda BiH, odnosno knjiženja vojne imovine na državu. Neizvršavanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo.

Iz RS su jučer reagovali na način da je riječ o „otimačini teritorije RS-a”, kako je to jučer ocijenila premijerka RS Željka Cvijanović.

Reakcije se nastavljaju i danas.

Nikola Špirić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH
Nikola Špirić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

„Ovakva odluka znači direktan udar na prostor RS. To je čista hajdučija i razvlašćivanje RS na njenom prostoru”, kazao je Nikola Špirić za Radio-televziju RS.

Pozvao je vlasti iz RS-a i njene predstavnike u institucijama BiH da zauzmu zajednički stav na odluku Ustavnog suda, prenosi Radio-televizija RS.

Ministarstvo odbrane BiH očekuje od Pravobranilaštva BiH, kao pravnog zastupnika, da se angažuje na sprovođenju odluke Ustavnog suda, odnosno presude Suda BiH da vojna imovina u Han Pijesku postane u vlasništvu države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG