Linkovi

Zvaničnik Pentagona: Putin i dalje želi veći dio, ako ne i cijelu Ukrajinu


Ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi objavljuje početak "vojne operacije" u Ukrajini, 24. februar 2022. (Foto: Russian Pool/Reuters TV)
Ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi objavljuje početak "vojne operacije" u Ukrajini, 24. februar 2022. (Foto: Russian Pool/Reuters TV)

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno i dalje želi da osvoji veći dio, ako ne i cijelu Ukrajinu, ali je morao da suzi taktičke ciljeve u ratu, rekao je u utorak američki podsekretar za odbranu Colin Kahl.

"I dalje mislim da ima pretenzije na značajan dio Ukrajine, ako ne i cijelu zemlju. Međutim, ne smatram da može da postigne te ciljeve. Tu i tamo su možda ostvarili taktičke uspjehe. Ukrajinci pružaju otpor. Ne mislim da Rusi imaju kapacitet da ostvare te grandiozne ciljeve", rekao je Kahl u govoru na jednom skupu u Washingtonu, čiji je domaćin bila nevladina organizacija Centar za novu američku bezbjednost.

Kahl je ponovio da cilj Sjedinjenih Država nije "promjena režima u Rusiji", već da osiguraju da Ukrajina može da se odbrani.

"Da omogućimo Ukrajini da ojača svoju poziciju za pregovaračkim stolom kada dvije strane neminovno sjednu da razgovaraju o tome kako će se sve ovo završiti", rekao je visoki zvaničnik Pentagona i dodao da SAD "ne znaju" kako će se rat okončati.

Također je naglasio da je cilj SAD i da osiguraju da Rusija snosi posljedice zbog rata u Ukrajini "da bi se poslala poruka Putinu da ne bi trebalo to da ponovi i da bi se poručilo drugim potencijalnim agresorima da će biti stvarnih posljedica ako i oni ovo pokušaju".

U ruskom ratu u Ukrajini, koji traje gotovo četiri mjeseca, stradale su hiljade civila, dok su milioni bili primorani da napuste svoje domove.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG