Linkovi

Papa osuđuje rusku okrutnost u Ukrajini, ali kaže da je rat možda isprovociran


Arhiv - Papa Franjo, prije mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu, 8. juna 2022.
Arhiv - Papa Franjo, prije mise na Trgu svetog Petra u Vatikanu, 8. juna 2022.

Papa Franjo iznio je novu seriju osuda Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini, rekavši da su njene trupe brutalne, okrutne i svirepe, hvaleći "hrabre" Ukrajince što se bore za opstanak.

Ali u tekstu razgovora koji je prošlog mjeseca vodio sa urednicima jezuitskih medija i koji je objavljen u utorak, on je također rekao da situacija nije crno-bijela i da je rat "možda na neki način isprovociran".

Osuđujući "žestinu, okrutnost ruskih trupa, ne smijemo zaboraviti prave probleme ako želimo da se oni riješe", rekao je Franjo, uključujući industriju naoružanja među faktore koji daju podsticaj za rat.

"Tačno je i da su Rusi mislili da će sve biti gotovo za nedjelju dana. Ali su se pogriješili. Naišli su na hrabar narod, narod koji se bori da preživi i koji ima historiju borbe", rekao je on u transkriptu razgovor, koji je objavio jezuitski časopis Civilta katolika.

"To je ono što nas pokreće: da vidimo takvo herojstvo. Zaista bih želio da istaknem ovu tačku, herojstvo ukrajinskog naroda. Ono što nam je pred očima je situacija svjetskog rata, globalnih interesa, prodaje oružja i geopolitičkog prisvajanja, što ubija herojski narod", rekao je on.

XS
SM
MD
LG