Linkovi

Ruske snage potisnule Ukrajince iz centra Sjeverodonjecka


Sjeverodonjeck, 13. juni 2022.
Sjeverodonjeck, 13. juni 2022.

Ukrajinski zvaničnik rekao je da su se ruske trupe ušle u centar Sjeverodonjecka i nastavile da granatiraju hemijsku tvornicu u kojoj se nalaze stotine vojnika i civila.

Regionalni guverner Serhij Hadaj rekao je u ponedjeljak na Telegramu da ruske trupe kontroliraju oko 70 posto grada i potisnule su ukrajinske snage iz centra grada.

On je rekao da je gradska hemijska fabrika Azot, u kojoj se sklanjaju stotine civila, "jako granatirana".

Hadaj je rekao da je oko 500 civila ostalo na teritoriji elektrane i da ukrajinska vojska pokušava da ih odvede na sigurno.

Rusija kaže da su svi mostovi do grada uništeni. Ukrajinski zvaničnici kažu da postoji još jedan izlaz iz grada, ali da je ruta teško oštećena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će bitka za regiju Donbasa "sigurno ući u vojnu historiju kao jedna od najnasilnijih bitaka u Evropi".

"Za nas je cijena ove bitke veoma visoka. To je jednostavno zastrašujuće", rekao je Zelenski kasno u ponedjeljak.

Ponovo je pozvao partnerske zemlje da Ukrajini pošalju modernu artiljeriju za upotrebu protiv ruskih snaga.

Savjetnik Zelenskog, Mihail Podoljak, napisao je ranije u ponedjeljak na Twitteru da je "za okončanje rata potrebno teško naoružanje".

Naveo je nekoliko kategorija naoružanja, uključujući 1.000 haubica, 300 višestrukih raketnih sistema, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG