Linkovi

Zvaničnici SAD strahuju od napada kompjuterskim virusima na izbore 2020.


Arhiva - Odeljenje za izbore u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost u Arlingtonu, Virginija, 6. novembra 2018.
Arhiva - Odeljenje za izbore u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost u Arlingtonu, Virginija, 6. novembra 2018.

Vlada SAD planira da započne program za otprilike mjesec dana koji bi se usko fokusirao na zaštitu datoteka i sistema za registraciju glasača pred predsjedničke izbore 2020.

Ti sistem, koji se naširoko koriste za potvrdu podobnosti birača prije nego što oni glasaju, 2016. ugrozili su ruski hakeri koji su pokušavali da prikupe podatke.

Obavještajni zvaničnici zabrinuti su da će inostrani hakeri 2020. ne samo ciljati datoteke, već i pokušati da manipulišu, ometu ili unište podatke, tvrde sadašnji i bivši zvaničnici SAD.

"Procijenjujemo da su ovi sistemi u velikom riziku", rekao je visoki zvaničnik SAD, zato što su oni jedan od nekoliko izbornih tehnoloških postavki povezanih na internet.

Agencija za cyber sigurnost i infrastrukturu (CISA), odjeljenje Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost, strahuje da bi datoteka mogla da bude ciljana ucjenjivačkim softverom, tipom virusa (ransomware) koji je onesposobio gradske kompjuterske mreže širom SAD, uključujući nedavno i onu u Teksasu, Baltimoru i Atlanti.

"Skorija istorija nam je pokazala su vlasti u državi i okruzima i oni koji ih podržavaju ciljevi ucjenjivačkim softverima", rekao je Cristopher Krebs, direktor CISA. "Zbog toga radimo sa zvaničnicima za izbore i sa privatnim sektorom kako bismo zaštitili njihove datoteke i odgovorili na moguće napade ucjenjivačkim sofverima".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG