Linkovi

Zvaničnici odbrane SAD upozoravaju na novu "osovinu zla", sa Kinom u prvom planu


Arhiv - Pripadnici Mornarice Narodne oslobodilačke armije Kine održavaju ceremoniju dobrodošlice dok brod ruske mornarice stiže u luku Zhanjiang u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, 12. septembar 2016,
Arhiv - Pripadnici Mornarice Narodne oslobodilačke armije Kine održavaju ceremoniju dobrodošlice dok brod ruske mornarice stiže u luku Zhanjiang u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, 12. septembar 2016,

Američki vojni i odbrambeni zvaničnici sve su više zabrinuti da bi Kina i Rusija, stvarajući sve jače veze, mogle da pokušaju da stave jedinstvo Zapada pred izazov i na kraju promijene ravnotežu snaga na svjetskoj sceni.

Komandant američkih snaga u Indo-Pacifiku rekao je zakonodavcima u Komitetu Predstavničkog doma za oružane snage da je razvoj odnosa između Pekinga i Moskve "veliki dio" onoga što postojeće okruženje čini "najopasnijim koje sam vidio u posljednjih 40 godina koliko sam proveo uniformi".

"Saradnja te dvije autoritarne nacije stavlja nas u drugačije bezbjednosno okruženje", rekao je admiral John Aquilino tokom saslušanja u srijedu u Washingtonu.

"Mislim da je ovo način borbe protiv proširenih saveza Sjedinjenih Država i partnerstava sa našim saveznicima-istomišljenicima i partnerima širom regiona", rekao je on.

A uz naznake proširene saradnje sa Sjevernom Korejom i Iranom, pošto obje zemlje pokušavaju da isporuče Rusiji oružje za njen rat u Ukrajini, "to bi trebalo da se tiče cijelog svijeta", dodao je Aquilino.

Arhiva - Admiral Džon Akilino govori u Singapuru, 16. marta 2023.
Arhiva - Admiral Džon Akilino govori u Singapuru, 16. marta 2023.

Zvaničnici Pentagona već dugo pokušavaju da prikažu Kinu i Rusiju kao različite, karakterišući kao izazov rastuće vojne sposobnosti Pekinga i spremnost Kine da ih iskoristi, dok Rusiju i njene akcije prikazuju više kao pretnju.

Aquilino je, međutim, opisao odnose između Kine, Rusije, Sjeverne Koreje i Irana kao "osovinu zla" u nastajanju.

"Trebalo bi da se ponašamo u skladu sa tim", rekao je on.

Ely Ratner, pomoćnik sekretara za pitanja bezbjednosti Indo-Pacifika u Sekretarijatu za odbranu SAD, ponovio je stav da su dešavanja u Evropi i Indo-Pacifiku sve više povezana.

"Zaista je važno podvući to koliko će podrška Ukrajini pomoći jačanju odvraćanja u Indo-Pacifiku", rekao je on zakonodavcima. "To će pokazati da postoji cijena i posljedice za ovu vrstu nasilja i da će se slobodni svijet okupiti", kaže Ratner.

Procjene Ratnera i Aquiline prate slična upozorenja najviših američkih obavještajnih zvaničnika da je ruski rat u Ukrajini - iako još uvijek neuspješan u smislu postizanju svih ciljeva Moskve - poslužio kao ohrabrenje rukovodstvu Kine.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je zakonodavcima ranije ovog mjeseca da je Peking uspio da dobije dugo tražene ustupke od Moskve u zamjenu za podršku ratu u Ukrajini.

Direktor CIA William Burns rekao je tada da bi uspjeh Rusije u Ukrajini mogao "podstaknuti ambicije kineskog rukovodstva u nepredvidljivim situacijama od Tajvana do Južnog kineskog mora".

Aquilino je rekao da se ta zabrinutost manifestuje jer je kineska vojska "sve agresivnija i sve više ohrabrena", a fokus Pekinga je, kao i uvijek, usmjeren na Tajvan.

"Kina bi apsolutno želela da asimiluje Tajvan bez rata", rekao je on. "To je očigledno po njihovoj sve agresivnijoj kampanji prinude protiv Tajvana, sve većem raspoređivanju brodova u blizini, po prelascima središnje linije njihovim vazdušnim sredstvima... oni preduzimaju sve akcije kako bi pokušali da natjeraju Tajvance da kapituliraju."

Aquilino je upozorio da kineska vojna agresija također povećava rizik od sukoba na Filipinima i oko njih.

"To je zaista kritično žarište koje bi moglo loše završiti", rekao je on. "Činjenica da se oni [kineska vojska] sada zalijeću u filipinske brodove koji pokušavaju da podrže filipinske mornare... zabrinut sam gdje to može da ode."

Glas Amerike je zatražio odgovor od kineskih zvaničnika. U prošlosti je Kina odgovarala na takve primjedbe optužujući SAD da svojim aktivnostima "povećavaju" pretnju.

Vojni zvaničnici su u srijedu također izrazili zabrinutost zbog toga što je rastući savez Kine, Rusije, Severne Koreje i Irana ohrabrio sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

"Uvjeren sam da DNRK ne samo da reaguje na naše aktivnosti, već ih na mnogo načina pokušava iskopirati", rekao je general Paul LaCamaera, komandant američkih snaga u Koreji.

Kim "trenutno ima priliku sa Rusima da testira neke od svojih tehnologija na bojnom polju", rekao je LaCamera. "Ne samo svoju raketnu tehnologiju, već i svoju artiljeriju i druge stvari."

XS
SM
MD
LG