Linkovi

Kina, a ne Rusija, i dalje je najveća prijetnja američkoj sigurnosti


Pripadnici kineske mornarice mašu na prilazu Chahbaharu, Iran, u Omanskom zaljevu, 27. decembar 2019.
Pripadnici kineske mornarice mašu na prilazu Chahbaharu, Iran, u Omanskom zaljevu, 27. decembar 2019.

Ruski rat u Ukrajini – koji su najviši američki dužnosnici prikazali kao opasnost za same Sjedinjene Države – i dalje zaostaje za Kinom kada je riječ o dugoročnim prijetnjama američkoj sigurnosti, tvrdi visoki zvaničnik Pentagona.

Upozorenje Elyja Ratnera, pomoćnika sekretara Ministarstva obrane za pitanja sigurnosti Indo-Pacifika, dolazi u svjedočenju koje je pripremio za srijedu u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma o sigurnosnim izazovima u indo-pacifičkoj regiji.

"NR Kina (Narodna Republika Kina) nastavlja da predstavlja najsveobuhvatniji i najozbiljniji izazov našoj nacionalnoj bezbjednosti", trebalo bi da kaže Ratner zakonodavcima, prema kopiji njegove uvodne izjave koju je dobio Glas Amerike.

"NR Kina ostaje jedina zemlja sa voljom i sve većom sposobnošću da dominira indo-pacifičkom regijom i istisne Sjedinjene Države", upozorava Ratner, dodajući, “NRK slijedi svoje revizionističke ciljeve uz sve više prisilne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu, južno i istočno kinesko more, duž linije stvarne kontrole s Indijom, i dalje."

Ovo nije prvi put da se Ratner pozabavio rastućom prijetnjom iz Pekinga.

U oktobru je prozvao kinesku vojsku zbog, kako je opisao, "naglog povećanja" rizičnog ponašanja u istočnom i južnom kineskom moru.

Ratner je također posebno upozorio da se kineski lideri "sve više okreću PLA [Narodnooslobodilačkoj vojsci] kao instrumentu prisile".

Osim toga, Pentagonov godišnji izvještaj o vojnoj moći Kine navodi da kineski nuklearni arsenal raste brže nego što se očekivalo, dok Peking gradi infrastrukturu potrebnu za dalje širenje svojih nuklearnih snaga.

Kina je na takve optužbe odgovorila optužujući SAD da "povećavaju" prijetnju.

U utorak je američki ministar odbrane Lloyd Austin izdao vlastito upozorenje, naglašavajući prijetnju od ruske invazije Ukrajine.

"Sjedinjene Države stoje uz Ukrajinu jer je to ispravna stvar", rekao je Austin na sastanku Ukrajinske odbrambene kontakt grupe u Njemačkoj. "Ali također stojimo uz Ukrajinu jer je to ključno za našu sigurnost."

"Sjedinjene Države bi se suočile s ozbiljnim novim opasnostima u svijetu u kojem su agresija i autokratija u maršu i gdje su tirani ohrabreni i gdje diktatori misle da mogu izbrisati demokratiju s mape", rekao je.

Zvaničnici američke obavještajne službe nedavno su tvrdili da su prijetnje iz Rusije i Kine povezane i da je ruski rat poslužio da ohrabri kinesko vodstvo.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je poslanicima ranije ovog mjeseca da je Peking uspio dobiti dugo tražene ustupke od Moskve u zamjenu za podršku ruskom ratu u Ukrajini.

Direktor CIA-e William Burns rekao je da bi uspjeh Rusije u Ukrajini mogao "podstaknuti ambicije kineskog rukovodstva u nepredviđenim situacijama u rasponu od Tajvana do Južnog kineskog mora".

Ratner će u srijedu reći američkim zakonodavcima da Ministarstvo odbrane radi na jačanju ključnih saveza u Indo-Pacifiku i razvoju onoga što on naziva "regionalnim položajem snaga" uključujući Japan, Južnu Koreju, Filipine i Australiju.

XS
SM
MD
LG