Linkovi

Zemlje G-7 pojačavaju finansijski pritisak na Rusiju


Papanska policija pojačava sigurnost uoči sastanaka Grupe sedam zemalja u Hirošimi, na zapadu Japana.
Papanska policija pojačava sigurnost uoči sastanaka Grupe sedam zemalja u Hirošimi, na zapadu Japana.

Članovi Grupe sedam bogatih zemalja djelovat će na ovogodišnjem samitu G-7 kako bi donijeli što više sankcija Rusiji i slomili one koji joj pomažu da ih izbjegne - potez čiji je cilj ometanje sposobnosti Moskve da finansira svoj rat u Ukrajini.

Razgovarajući sa novinarima, zvaničnik Bidenove administracije, koji nije identificiran imenom kao što je uobičajeno, rekao je da će zemlje najaviti još stotine sankcija i izvoznih kontrola na ovogodišnjem sastanku u Hirošimi, Japan.

Samo sankcije Sjedinjenih Država stavile bi na crnu listu oko 70 ruskih i subjekata iz trećih zemalja uključenih u obrambenu proizvodnju Moskve, rekao je zvaničnik, dodajući kako će biti sankcionisano više od 300 pojedinaca, entiteta... Druge zemlje G-7 trebale bi objaviti svoje akcije ove sedmice.

Službenik je naveo ove korake: poteze za daljnje ometanje sposobnosti Rusije da nabavi opremu i zalihe za ratne napore; rad na zatvaranju rupa u zakonu u izbjegavanju sankcija; i korake za smanjenje evropskog oslanjanja na rusku energiju. Grupa će također uložiti više napora da ograniči ruski pristup međunarodnom financijskom sistemu i obavezati se da će ruska imovina ostati zamrznuta.

"Zaključak je: pojačavamo ekonomski pritisak na Rusiju", rekao je zvaničnik.

On je dodao da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski surađivati s čelnicima G-7 na na samitu.

Članice G-7 su SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Europska unija.

Nema opsežne zabrane izvoza

Grupa neće objaviti sveobuhvatnu zabranu izvoza u Rusiju, potvrdio je za Glas Amerike savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u razgovoru sa novinarima u avionu Air Force One na putu za Hirošimu.

"Glavni fokus provedbe sankcija na samitu bit će na provedbi i izbjegavanju", rekao je Sullivan.

Članice G-7, uglavnom one u Evropi, još uvijek izvoze oko 4,7 milijardi dolara mjesečno u Rusiju, oko 43% onoga što su činile prije invazije na Ukrajinu, prema istraživanju Centra za geoekonomiju Atlantskog vijeća.

U nešto više od godinu dana od početka rata, rekao je Seth Bridge, koordinator radne skupine za ruske elite, opunomoćenike i oligarhe Ministarstva finansija, blokirano je ili zamrznuto više od 58 milijardi dolara ruske imovine.

"Stvarno, nezamisliv iznos", rekao je u četvrtak na brifingu s novinarima.

Samit počinje u petak u Hirošimi.

XS
SM
MD
LG